În total, 31 de inculpați (27 de soldați și patru soții de soldați) au compărut în acest proces organizat pe repede-înainte la un tribunal mobil al garnizoanei militare din Butembo, în apropierea liniei de front. Aceștia au fost acuzați de „fugă din calea inamicului”, „risipirea muniției de război”, „încălcarea ordinelor” și „furt”, a declarat pentru AFP Jules Muvweko, unul dintre avocații apărării.

La finalul audierii, „25 de militari, printre care doi căpitani, au fost condamnaţi la pedeapsa capitală”, a precizat Muvweko, anunţând intenţia apărării de a face apel la aceste condamnări. Ceilalți acuzați, inclusiv cele patru femei, au fost achitați din lipsă de probe.

Suspiciuni de infiltrare a forțelor congoleze

De la sfârșitul săptămânii trecute, rebelii M23 („Mișcarea 23 Martie”), susținuți de Rwanda, au preluat controlul asupra mai multor localități de pe frontul de nord, în special Kanyabayonga. Situată la aproximativ o sută de kilometri de Goma, capitala provinciei Nord-Kivu, Kanyabayonga este considerată o barieră spre orașele Butembo și Beni, bastioane ale importantului trib Nande și centre comerciale majore ale Republicii Democratice Congo.

De la sfârșitul anului 2021, M23, o mișcare rebelă dominată de tutsi congolezi, a cucerit zone mari din provincia Nord-Kivu cu sprijinul armatei rwandeze, încercuind aproape în întregime Goma.

Deruta armatei congoleze și a milițiilor sale auxiliare în fața acestui avans al rebelilor a alimentat suspiciunea autorităților cu privire la infiltrarea forțelor de securitate. Mai mulți soldați, inclusiv ofițeri superiori, deputați, senatori și afaceriști din estul Republicii Democratice Congo au fost arestați sub acuzația de „complicitate cu inamicul”.

În martie, conducerea de la Kinshasa a renunțat la moratoriul asupra executării pedepsei cu moartea, care era în vigoare de mai bine de 20 de ani în țara africană. Potrivit guvernului, această măsură, criticată pe scară largă de organizațiile pentru apărarea drepturilor omului, vizează în special soldații acuzați de trădare. La începutul lunii mai, opt soldați congolezi, inclusiv cinci ofițeri, au fost condamnați la moarte la Goma pentru „lașitate” și „fugă din calea inamicului”.

Urmărește-ne pe Google News