Desant în România al giganţilor industriei de apărare mondiale. România găzduieşte zilele acestea cea mai mare expoziţie regională dedicată industriei de apărare. 270 de expozanţi, din peste 25 de ţari au venit la Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2018 ca să-şi prezinte ofertele pentru forţele armate române. Este sigura expoziţie de acest fel recunoscută oficial de către Departamentul de Comerţ al Statelor Unite. Bugetul de 2% din Produsul Intern Burut a adus la Bucureşti nume mari din industria de armament mondială. Amercanii de la Bell Helocopeter, Lockheed Martin, , Raytheon şi General Dynamics, dar şi puternicele companii europene Airbus, MBDA Missile Systems, Damen Shipyards sau Fincantieri au deschis standuri şi au expus echipamente militare în spaţiile organizate pe platforma Romaero. Cifrele de afaceri ale acestor companii depăşesc de câteva ori bugetul României.
Ministrul Apărării: Nu am ieşit la cumpărături pe banii statului
Expoziţia de tehnică militară a fost deschisă de către ministrul Apărării Naţionale Mihai Fifor. Acesta a declarat în faţa reprezentanţilor companiilor străine că România nu va cheltui la întâmplare bugetul consistent alocat apărării.
„2018 este al doilea an consecutiv în care Guvernul României alocă 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare. Din acest 2%, aproape 40% îl reprezintă cheltuieli dedicate înzestrării Armatei Române (…) Ne dorim foarte mult ca mare parte din aceste sume să se reîntoarcă în industria naţională de apărare. Acest lucru nu poate fi posibil decât prin parteneriate încheiate între companii de specialitate din domeniu şi reprezentanţii industriei naţionale de apărare, prin cooperare industrială şi transfer tehnologic, transfer de know-how”, a declarat Mihai Fifor.
Oficialul a anunţat că Ministerul Apărării va profita de acest eveniment pentru a studia piaţa.
„Discutăm despre un forum mai degrabă decât despre o expoziţie, un forum în care sunt invitate companii foarte importante din această lume să-şi prezinte oferta. (…) Este vorba despre un forum în care se poate face un schimb de experienţă, un schimb de idei, astfel încât să ne putem atinge obiectivul, anume acela de a încheia parteneriate avantajoase pentru statul român şi nu numai”, a precizat ministrul Apărării.
Întrebat despre extinderea proiectelor de înzestrare a Armatei, Mihai Fifor a anunţat că MApN va trimite la Consiliul Suprem de Apărăre a Ţării (CSAT) un proiect pentru achiziţia a trei submarine noi. Oficialul a precizat că îşi doreşte ca acest proiect să facă parte din programele majore de înzestare, care să se întindă pe o perioadă mai lungă de timp. Dacă documentul va fi aprobat în CSAT, el va fi trimis Parlamentului pentru ca aleşii să-şi dea acordul final.
La eveniment a luat cuvântul şi Hans Klemm, ambasadrul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.
”Acesta este singurul târg internaţional care are loc în România care are certificare din partea Departamentului Comerţului al Statelor Unite şi asta recunoaşte calitatea participanţilor şi a companiilor prezente, dar şi entuziasmul pe care dumneavoastră, toţi, îl aduceţi la această expoziţie şi conferinţă”, a precizat diplomatul.
În cadrul expoziţiei au fost prezentantate şi exerciţii tactice ale Departamentului Special de Protecţie şi Intervenţie al MApN, dar şi ale structurilor Ministrului Afacerilor Interne.
GALERIE FOTO:
Citeşte şi:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro