Ofensiva Moscovei continuă chiar și după ce sute de soldați ruși au fost luați prizonieri de ucraineni și cu peste 1.000 de kilometri pătrați din teritoriul Rusiei aflat sub control ucrainean.

Dacă planul îndrăzneț al generalului ucrainean Oleksandr Sîrski eșuează, Kievul riscă să piardă mulți soldați bine pregătiți și o mare parte din echipamentele din străinătate pe care le-a desfășurat la Kursk, precum și să cedeze pe frontul din est, unde trupele ruse – care le depășesc numeric pe cele ale Ucrainei – persistă în atacurile lor asupra centrului-cheie de tranzit din Pokrovsk.

Analiştii spun că nu este deloc clar care ar putea fi rezultatul final sau dacă pariul lui Sîrski va da roade.

Nico Lange, un fost oficial din Ministerul german al Apărării, care este acum bursier la Centrul pentru Analiza Politicii Europene, a remarcat că incursiunea în Rusia a oferit Ucrainei „câștiguri tangibile”, inclusiv prizonieri de război și o creștere a moralului foarte necesară.

Însă președintele rus Vladimir Putin minimalizează incursiunea și menține presiunea asupra estului Ucrainei. „Practic, le spune ucrainenilor: «Puteți rămâne, puteți pleca — faceți ce vreți. Deocamdată sunt ocupat cu alte probleme». Dacă scopul Ucrainei a fost să schimbe teritoriu cu teritoriu, în mod clar nu funcționează și Putin arată asta”, a spus Nico Lange.

Prima zi din viața noului Parlament. Șoșoacă l-a flancat pe Ciucă, Becali a smuls microfonul unui jurnalist, iar liberalii se zbat între Crin și Nicușor
Recomandări
Prima zi din viața noului Parlament. Șoșoacă l-a flancat pe Ciucă, Becali a smuls microfonul unui jurnalist, iar liberalii se zbat între Crin și Nicușor

„Există o asimetrie: teritoriul care este pierdut acum în Donbas – Rusia îl va păstra. Dar Ucraina nu poate păstra Kursk, iar Putin știe asta”, a adăugat Nico Lange.

Într-o conferință de presă ținută în această săptămână, atât Sîrski, cât și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au recunoscut că frontul de la Pokrovsk rămâne cel mai dificil din război.

„Obiectivele lor nu s-au schimbat”, a spus Zelenski despre intenția Rusiei de a pune mâna pe toată regiunea Donețk. Sîrski a remarcat că 30.000 de soldați ruși au fost mutați pe frontul din Kursk, dar nu de la Donețk. În ultimele zile, numeroși civili ucraineni îngroziți au fugit din Pokrovsk și din satele din jur, în timp ce forțele ruse avansează, iar trupele ucrainene se pregătesc în oraș pentru potențiale lupte de stradă.

Entuziasmul trupelor ucrainene care au trecut prin apărarea minimală din vestul Rusiei și au capturat aproximativ 800 de kilometri pătrați în câteva zile contrastează puternic cu starea tovarășilor lor epuizați care luptă împotriva valurilor de trupe rusești în estul Ucrainei.

Locotenentul Igor Șoltis, 28 de ani, adjunct al comandantului de batalion în Regimentul 14 al Ucrainei, ale cărui trupe sunt împărțite între Kursk și frontul de est, a spus că „există o diferență în starea morală și cea psihologică” între cele două grupuri.

Cum se vor împărți ministerele în noul Guvern între PSD-PNL-UDMR, după ce USR a fost exclus de la negocieri – Surse
Recomandări
Cum se vor împărți ministerele în noul Guvern între PSD-PNL-UDMR, după ce USR a fost exclus de la negocieri – Surse

Cu toate acestea, mulți ucraineni susțin operațiunea din Rusia, care a revigorat o armată ce a stat în ultimii doi ani în mare parte în defensivă. Depășit numeric și la tehnică de luptă în Donețk – unde trupele sale au petrecut ani de zile angajate într-un război de tranșee sângeros – Kievul a trebuit să pună la punct un plan neobișnuit de a face presiuni asupra Rusiei, a spus Șoltis.

„Efectul pe care ne propunem să-l obținem nu ar trebui să se reflecte atât pe câmpul de luptă, cât ar trebui să se reflecte în impactul asupra comunității internaționale, asupra stării morale și psihologice a poporului ucrainean și în demoralizarea societății ruse”, a susținut Igor Șoltis.

Planul ofensivei de la Kursk, ținut la secret

În 2023, Ucraina a aflat pe propria piele că planul foarte popular pentru o contraofensivă în sud a oferit Rusiei prea mult timp să se pregătească, zădărnicind astfel orice speranță a unui avans ucrainean în zonă.

Operațiunea de la Kursk a trebuit să fie planificată în total secret – cu detalii-cheie de care n-au știut oficiali ucraineni de rang înalt și aliații care au trimis Kievului echipamente militare.

Soldații care au fost mutați la Sumî, în apropiere de granița cu Rusia, credeau că sunt îndepărtați de cele mai dure poziții de pe frontul din est pentru o odihnă binemeritată sau o operațiune defensivă.

LIVETEXT Zeci de răniți și cel puțin doi morți în Germania, după ce o mașină a intrat într-un grup de oameni la un târg de Crăciun. Cine este autorul atentatului I VIDEO
Recomandări
LIVETEXT Zeci de răniți și cel puțin doi morți în Germania, după ce o mașină a intrat într-un grup de oameni la un târg de Crăciun. Cine este autorul atentatului I VIDEO

Majoritatea nu știau că se va trece în Rusia decât cu câteva zile sau cu ore înainte de începerea atacului. „Ne amintim de contraofensiva din Zaporojie, ne amintim cum am încurajat-o și în cele din urmă am eșuat”, a spus Tourist, un soldat care luptă în Kursk și care lansează drone noaptea.

Secretul a funcționat: Rusia a fost luată pe nepregătite, iar sute de militari ruși dezorientați și nepregătiți pentru luptă s-au predat, stimulând ceea ce Zelenski numește „fondul de schimb” al Ucrainei pentru numeroasele sale trupe deținute de Rusia.

Kievul avea nevoie de această victorie – la fel și Sîrski. Fostul comandant al forțelor terestre a fost numit comandant șef al armatei în februarie, înlocuindu-l pe popularul Valeri Zalujnîi într-o mișcare considerată una controversată.

Reputația lui Sîrski

Sîrski a preluat rolul cu o dublă reputație: a fost văzut drept creierul apărării regiunii Kiev în 2022 și al contraofensivei de succes de mai târziu, de la Harkov. Dar a fost supranumit și „Măcelarul” pentru tacticile sale din epoca sovietică, fiind considerat de unii soldați responsabil pentru căderea orașului Bahmut din estul țării.

La câteva zile de la preluarea funcției, Ucraina a anunțat că se va retrage din orașul Avdiivka. De atunci, forțele ruse au avansat constant din acel oraș spre Pokrovsk.

De asemenea, în mai, Rusia a lansat un atac transfrontalier asupra regiunii Harkov dinspre nord-est, prinzând Ucraina nepregătită.

În mare parte în defensivă de la sfârșitul anului 2022, Kievul știa că soldații săi erau demoralizați și că s-ar putea confrunta în curând cu o presiune crescută pentru a negocia dintr-o poziție slăbită.

Prin atacul surpriză asupra teritoriului rus, Ucraina spera că va da peste cap planurile rușilor și va pune presiune internă asupra lui Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului.

Printre trupele mutate la Sumî s-a numărat și Arkan, 30 de ani, unul dintre cei peste zece soldați ucraineni intervievați de The Washington Post.

Majoritatea au vorbit cu condiția să fie identificați doar prin prenume sau indicativ, în conformitate cu regulile militare.

Arkan a primit instrucțiuni pe 4 august să treacă de la pozițiile din estul Ucrainei în regiunea Sumî, o mișcare despre care a spus că bănuiește că este pregătirea pentru o operațiune defensivă.

În noaptea următoare, sub un cer senin, a mers în liziera unei păduri de lângă un câmp deschis și s-a pregătit să lanseze drone unidirecționale către o listă lungă de ținte considerate prioritare în interiorul Rusiei.

Când și-a dat seama că atacurile fac parte dintr-o incursiune în Rusia, prima sa reacție a fost: „La naiba, da!”

„În al treilea an de război, am început să mutăm războiul pe teritoriul lor, ceea ce este foarte inteligent. Ar trebui să operăm pe teritoriul inamicului cu ajutorul resurselor inamicului”, a spus Arkan.

Curând, mai multe unități ucrainene au fost chemate pentru a sprijini atacul din Kursk. Tourist, care se afla încă în Pokrovsk, a fost uluit să vadă cât de repede au înaintat forțele ucrainene în Rusia. Când comandantul său l-a întrebat dacă și el era gata să se alăture incursiunii din Kursk, a sărit în sus de fericire.

„Eram deprimat în Donbas, însă aici nu mai sunt. În Kursk, trupele ruse folosesc de 15 ori mai puțină artilerie decât în ​​est, bazându-se în schimb pe bombe glisante pentru a lovi pozițiile ucrainene. În apropiere de Pokrovsk, există doar o «bandă transportoare a morții» rusă, a spus el. Drumul spre oraș este pustiu și nu mai există nimic”, a mărturisit Tourist.

Nimic nou pe frontul din est: rușii continuă atacurile

„Pokrovsk a făcut dintotdeauna parte din plan pentru forțele ruse, indiferent de incursiunea Ucrainei în Kursk”, au declarat analiștii companiei de informații militare Janes pentru The Washington Post săptămâna aceasta, adăugând că decizia Ucrainei de a efectua o incursiune militară în Kursk „are probabil un efect negativ” asupra linia frontului lângă Pokrovsk.

Între timp, trupele rămase în Donețk se luptă să reziste cât mai mult posibil. Întrebat despre incursiunea din Kursk la baza sa improvizată camuflată sub copaci pe un drum de la marginea orașului Pokrovsk, Oleksandr, un bărbat de 58 de ani responsabil cu vehiculele blindate MaxxPro din Brigada 68 a Ucrainei, a ridicat din umeri.

„Aici, treaba nu merge bine”, a spus el. Brigada sa tocmai pierduse șase blindate într-o săptămână, iar în timpul interviului, soldații care ascultau le-au strigat jurnaliștilor că Statele Unite ar trebui să le furnizeze mai multe vehicule, inclusiv transportoare blindate M113 pentru a-i salva de atacurile constante ale artileriei rusești.

„Lupta pentru Pokrovsk s-a intensificat de când Ucraina a invadat Kursk. Și-au schimbat prioritățile pentru a se concentra pe această direcție din toată linia frontului”, a spus Oleksandr.

În tot orașul, civilii și-au făcut bagajele pentru a pleca. Artileria se auzea constant în fundal. La bordul unui tren de evacuare care transporta sute de oameni spre vest, o bătrână și-a exprimat furia față de trupele ruse.

„De ce au venit și ne-au distrus viețile?” a spus ea plângând. Dmitro, în vârstă de 47 de ani, stătea în fața apartamentului său, avariat într-un bombardament al rușilor.

„Susțin operațiunea de la Kursk cu ambele mâini, dar vreau și ca Pokrovsk să fie salvat”, a transmis Dmitro.

FOTO: Hepta

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (3)

adriann_   •   01.09.2024, 12:29

Situatia e simpla: ucrainienii au sperat ca Putin se va panica si va retrage trupe din Donbas pentru a-i respinge din Kursk. Nu s-a intamplat asta si acum pierd in Donbas un teritoriu pe care l-ar mai fi putut pastra cateva luni si mai ales pe care rusii l-ar fi putut ocupa doar pierzand mult mai multi soldati. A fost un pariu disperat, cauzat probabil de temerea unei victorii a lui Trump in alegerile din SUA. Exista acum posibilitatea ca frontul din Donbas sa colapseze dupa caderea Pokrovsk.

    VolodimirZelenski   •   01.09.2024, 13:29

    adriann_   •  01.09.2024, 12:29

    Situatia e simpla: ucrainienii au sperat ca Putin se va panica si va retrage trupe din Donbas pentru a-i respinge din Kursk. Nu s-a intamplat asta si acum pierd in Donbas un teritoriu pe care l-ar mai fi putut pastra cateva luni si mai ales pe care rusii l-ar fi putut ocupa doar pierzand mult mai multi soldati. A fost un pariu disperat, cauzat probabil de temerea unei victorii a lui Trump in alegerile din SUA. Exista acum posibilitatea ca frontul din Donbas sa colapseze dupa caderea Pokrovsk.

    Ce nu stii tu e ca avansam in Kursk.

Hqkx21   •   31.08.2024, 23:25

Africa time!PSD-PNL out!Bye!

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
Viva.ro
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Finala Vocea României 2024, live video online, Pro TV. Aura Șova, câștigătoarea sezonului 12
FANATIK.RO
Finala Vocea României 2024, live video online, Pro TV. Aura Șova, câștigătoarea sezonului 12
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
Elle.ro
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Unica.ro
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Tobă, lebăr, caltaboş şi cârnaţi din piaţă, duşi la analize la laborator. Concluzia după o săptămână este şocantă
Observatornews.ro
Tobă, lebăr, caltaboş şi cârnaţi din piaţă, duşi la analize la laborator. Concluzia după o săptămână este şocantă
Horoscop 21 decembrie 2024. Săgetătorii trec la preocupări mai serioase, selectează cu mai multă atenție ceea ce fac și spun
HOROSCOP
Horoscop 21 decembrie 2024. Săgetătorii trec la preocupări mai serioase, selectează cu mai multă atenție ceea ce fac și spun

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI