Vorbind despre boala de care suferă, Charles a evidențiat nevoia de diagnosticare și tratament timpuriu, dând dovadă de stăpânire de sine într-un moment delicat al vieții personale.

Astfel, oamenii au început să-l vadă pe rege ca pe un personaj în carne și oase, care se confruntă cu aceleași provocări ca și ei, nu doar un prototip al bogăției și privilegiilor.

„În cele din urmă, cea mai importantă este sănătatea. Iar adevărul este că familia regală, la fel ca multe alte familii, se confruntă cu un diagnostic de cancer. Cred că asta a scos energia din provocările mari la adresa regelui”, a spus Anna Whitelock, profesor de istoria monarhiei la City University, Londra.

Rămân încă întrebările: Poate o monarhie veche de 1.000 de ani să mai reprezinte oamenii din Marea Britanie modernă? Cum va aborda instituția preocupările legate de legăturile sale cu imperiu și sclavie? Ar trebui înlocuită monarhia cu un șef de stat ales?

Dar deocamdată, cel puțin, aceste probleme au fost în mare parte lăsate deoparte, deoarece regele în vârstă de 75 de ani este supus unui tratament pentru un tip de cancer care nu a fost dezvăluit.

Dintre toate lucrurile pe care experții se așteptau să se confrunte cu familia regală în anul de după încoronarea lui Charles, evenimentele din ultimele cinci luni au luat Marea Britanie prin surprindere.

Familia regală britanică, vulnerabilă

Mai întâi, Charles a fost tratat pentru prostată mărită, apoi a fost dezvăluit diagnosticul de cancer. A urmat rapid anunțul că prințesa de Wales, soția prințului William, Kate, avea, la rândul ei, cancer.

Ambii s-au retras din îndatoririle publice pentru a se concentra asupra sănătății lor. William a urmat exemplul pentru a putea avea grijă de soția sa și cei trei copii mici ai cuplului.

Nu doar monarhul septuagenar era bolnav, ci și viitoarea regină mult mai tânără. Soțul ei trebuia să ajute. Dintr-o dată familia regală a părut mult mai vulnerabilă, mai umană.

A intrat în scenă regina Camilla. Nefiind văzută prea bine din cauza rolului ei în destrămarea căsătoriei lui Charles cu regretata prințesă Diana, Camilla a apărut ca unul dintre cei mai importanți emisari ai monarhiei. 

Începând să apară mai des, regina a jucat un rol crucial în menținerea familiei regale în ochii publicului. Oriunde s-a dus, fanii familiei regale i-au transmis urări de bine și cuvinte de încurajare pentru Charles și Kate.

An de stabilitate pentru monarhie

În multe privințe, povestea primului an al lui Charles de la încoronare este despre ascensiunea Camillei și cât de eficientă a fost ea în reprezentarea regelui, a spus Anna Whitelock.

„Mulțimile care au ajuns la ea au fost remarcabile. Deci cred că acest prim an de domnie a lui Charles și Camilla a trecut în mare măsură într-un mod pe care nu ni l-am fi imaginat niciodată”, a precizat Anna Whitelock.

Împreună au contribuit la crearea unui an de stabilitate pentru monarhie, în ciuda predicțiilor unor critici că moartea Reginei Elisabeta a II-a va introduce o eră a schimbării. Asta însă nu înseamnă că Charles a scăpat de probleme, la fel ca și alți membri ai familiei regale.

Relația regelui cu fiul său mai mic a fost tensionată chiar înainte ca prințul Harry și soția sa Meghan să renunțe la îndatoririle regale și să se mute în SUA, în California, în 2020. Dar publicarea, la începutul anului trecut, a memoriului-bombă a lui Harry, „Spare”, a adâncit ruptura.

Mai mult, fratele lui Charles, prințul Andrew, ale cărui legături cu infractorul sexual Jeffrey Epstein continuă să provoace dureri de cap regelui. Luna trecută, Netflix a lansat un film de lungă durată despre interviul dezastruos din 2019, în care Andrew a încercat să-și justifice relația cu Epstein.

Dar de-a lungul ultimului an, Charles a lucrat pentru a mări deschiderea cu privire la funcționarea monarhiei, a continuat să vorbească despre problemele de mediu și a promovat dialogul interreligios, a spus George Gross, istoric regal la Kings College din Londra.

Apoi a venit decizia regelui de a-și face publice problemele de sănătate pentru a demonstra beneficiile intervenției timpurii într-o țară în care ratele de supraviețuire a cancerului sunt în urmă față de cele din multe alte națiuni bogate.

„A reușit să schimbe situația. Este greșit să spui că a profitat de asta, pentru că este o situație dezastruoasă în care te afli și oricine are un diagnostic de cancer va fi extrem de îngrijorat. Dar așa, în calitate de șef de stat, a reușit să facă bine cu un mesaj foarte simplu și cred că este un lucru extraordinar”, a declarat George Gross.

Charles și-a reluat îndatoririle publice

Charles a transmis un mesaj săptămâna trecută când a revenit la îndatoririle publice cu o vizită la un centru de îngrijire a cancerului.

Făcând o vizită la University College Hospital Macmillan Cancer Center din centrul Londrei, regele s-a așezat lângă Lesley Woodbridge, o pacientă cu cancer în vârstă de 63 de ani, și a ținut-o de mână în timp ce aceasta urma tratamentul de chimioterapie.

„Întotdeauna este un pic șocant, nu-i așa, când îți spun (n.r. – diagnosticul)? Trebuie să-mi fac tratamentul și în această după-amiază”, a spus Charles.

Este genul de conexiune personală pe care britanicii nu se așteaptă de obicei de la familia regală, cunoscută drept una rezervată.

După ce regele și-a anunțat diagnosticul, Cancer Research UK a înregistrat o creștere cu 33% a vizitelor pe site-ul său, deoarece oamenii căutau informații despre semnele cancerului, a declarat Michelle Mitchell, directorul executiv al organizației de caritate.

Poate că asta a salvat vieți. Și a legat oamenii de rege. Mitchell a spus că a fost surprinsă de cât de personală a fost vizita regelui la acest centru.

Pacienții le-au spus de bunăvoie poveștile lor despre cancer regelui Charles și reginei Camilla, iar cuplul regal a răspuns cu detalii intime despre propriile lor probleme, a spus directorul Cancer Research UK.

„Am observat nu doar empatie, ci și compasiune reală. Și, în general, atmosfera zilei a fost una de speranță – dar speranța, cred, a fost încadrată de importanța cercetării pentru a realiza progrese în acest domeniu”, a conchis Michelle Mitchell.

FOTO: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News