„La unitatea de la Leţcani se fac în continuare eforturi pentru a fi deschisă. Problema este că nu avem o soluţie alternativă pentru oxigen”, a declarat, marți, șeful DSP Iași, Vasile Cepoi.

El a precizat că încă nu a fost instalat stocatorul de oxigen, „iar o soluție cu tuburi nu este posibilă, pentru că nu sunt suficiente tuburi, dat fiind consumul imens de oxigen în toate spitalele”.

„În funcţie de viteză cu care firma va instala stocatorul, vom avea şi o altă alternativă pentru terapie cu oxigen şi se vor putea interna primii pacienţi”, a mai spus Vasile Cepoi. Pentru început, la Spitalul Mobil de la Leţcani ar urma să existe un salon de 6 paturi în care să fie aduşi pacienţi în stare gravă. 

Șeful DSP Iași a mai spus că, marți dimineață, toate locurile din județul Iași erau ocupate de pacienți COVID.

Erau şi locuri suplimentare pe tărgi, deci pacienţi care stăteau în ATI pe tărgi, peste numărul de locuri normal care există în secţie. La unitatea de primire urgenţe, de asemenea, toate locurile cu oxigen sunt ocupate.

Vasile Cepoi, șeful DSP Iași:

Ministrul Sănătății: „Vor fi rezolvate aceste probleme”

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, a declarat, marți într-o conferință de presă transmisă de televiziuni că a fost rezolvată problema stocatorului de oxigen, iar mâine sunt șanse mari ca uniatea să fie deschisă.

„Legat de Lețcani am avut și azi și ieri o discuție cu cei de la DSP Iași, stocatorul de oxigen a ajuns la Iași ceea ce înseamnă că mâine după-masă sunt șanse crescute ca stocatotorul să intre în folosință. Azi se va porni cu 10 paturi cu concentratoare de oxigen, urmând ca în următoarele zile să putem operaționalizăm și paturi ATI, pentru că acolo sunt peste 40 de paturi ATI. A fost o întârziere dacă vreți de o zi, dar mâine aceste lucruri vor fi rezolvate”, a declarat Cseke Attila.

Autoritățile au anunțat deschiderea spitalului de la Lețcani, încă din weekendul trecut, sub conducere militară, lucru care a fost amânat. Luni, premierul interimar Cîțu a anunțat că atât spitalul de la Lețcani, cât și cel modular din Pipera, „vor primi de astăzi (n.r. – marți) pacienți”.

Spitalul de la Lețcani, șir lung de probleme

Spitalul mobil a fost cumpărat anul trecut și a fost dat în folosință în septembrie 2020, cu o întârziere de aproape jumătate de an.

După numai trei luni, în ianuarie, autoritățile au închis unitatea. Trebuia să fie închisă doar pentru câteva zile, dar cele câteva zile au devenit zece luni.

Avea probleme cu sistemul electric, iar în saloane temperaturile coborau sub 0 grade Celsius. O anchetă a Corpuluid e Control al ministrului sănătății, din februarie 2021, a scos la iveală 31 de nereguli la recepționarea spitalului mobil. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News