Piața Unirii din Cluj s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru cei aproape 3.200 de cinefili care au urmărit comedia Regele Belgiei/King of the Belgians, care a rulat, vineri seară, la deschiderea Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). Pelicula a fost urmărită pe cel mai mare ecran din istoria festivalului și, probabil, unul dintre cele mai mari din Europa Centrală și de Est, cu o dimensiune de 23 x 14 metri.
„Invitați speciali la seara de gală, au pășit pe covorul roșu personalități din viața publică a Clujului și vedete autohtone, printre care s-au numărat Corina Șuteu, fostul ministru al Culturii, actorul Dorel Vișan, Cornel Ilie, solistul trupei Vunk, jurnalistul Lucian Mândruță și Dragoș Bucurenci. Din echipa de producție a filmului Regele Belgiei au venit la eveniment regizoarea americană Jessica Woodworth și actorii Peter Van den Begin și Titus De Voogdt. Invitați pe scenă la sfârșitul proiecției, aceștia s-au declarat îndrăgostiți de Cluj-Napoca”, potrivit unui comunicat de presă citat de Agerpres.
Staruri internaționale, invitate la deschiderea TIFF 2017
Regizorul Tudor Giurgiu, președintele festivalului, l-a invitat la eveniment pe Stefan Kitanov, directorul Festivalului Internațional de Film de la Sofia, căruia i-a mulțumit pentru că l-a încurajat, cu ani în urmă, să organizeze un festival de o asemenea amploare în România.
Tot din Bulgaria au venit și cântărețele din corul „Sirenele de la Marea Neagră”, formația fictivă din fiml, care a făcut senzația la deschiderea TIFF.
Organizatorii se mândresc că la această ediție a TIFF va fi atins un record în 2017. Aproape 1.300 de invitați vor sosi la Cluj în perioada festivalului. Printre aceștia se numără și starul francez Alain Delon, prezent la proiecția filmului Afacerea Pigot (1981), la care s-au vândut deja peste 1700 de bilete.
Printre recomandări s-au numărat premiera filmului Povestea iubirii, în prezența regizorului Radu Mihăileanu și a celebrului actor Derek Jacobi și InfiniTIFF, un spațiu în care publicul va putea experimenta realizate în realitate virtuală.
„La TIFF e loc pentru toată lumea”, a subliniat directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov, într-un discurs despre diversitate.
La TIFF 2017 au fost create secțiuni noi și evenimente dedicate copiilor, adulților, vârstinicilor sau nevăzătorilor. Mihai Chirilov a recomandat în mod special proiecția specială California Dreamin (Nesfârșit), la 10 ani după lansarea filmului regizat de Cristian Nemescu și premiat la Cannes.
Actorul american Armand Assante va fi prezent la evenimentul din 7 iunie, ora 21.45, din Piața Unirii.
În următoarele 10 zile, sute de evenimente vor avea loc în Cluj, găzduite în peste 20 de spații. Și anul acesta, în timpul festivalului, pozele urcate pe conturile de Instagram cu hashtag-ul #TIFFMoments vor ajunge pe ecranele interactive instalate în Piața Unirii și alte locații din Cluj. Acestea vor putea fi urmărite live și pe moments.tiff.ro, unde vor putea fi văzute ulterior într-un album virtual cu amintiri de la TIFF 2017. Clujenii și oaspeții festivalului sunt invitați să participe la crearea acestui album, postând imagini din oraș, de la proiecții sau de la evenimentele speciale, notează sursa citată.
Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei și Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Județean Cluj, Programului Europa Creativă — MEDIA al Uniunii Europene.
sursă foto: tiff.ro