Având denumirea științifică de Harriota avia, peștele cu nas îngust a fost găsit în timpul studiilor de cercetare în Chatham Rise, o zonă în estul Noii Zeelande, potrivit Institutului Național de Cercetare a Apei și Atmosferice (NIWA), cu sediul în Auckland.

Sursa foto: Facebook NIWA New Zealand

„Rechinii-fantomă” sunt un grup de pești cartilaginoși, strâns înrudiți cu rechinii. Specia recent descoperită are mai multe trăsături distinctive, inclusiv un bot lung și îngust, aripioare pectorale largi, piele fără solzi și dinți asemănători unui cioc.

„Rechinii-fantomă” sunt în mare parte limitați în apele oceanului, supraviețuind până la 2.600 de metri (8.530 de picioare) adâncime. Se hrănesc cu crustacee, precum creveții și moluștele.

Brit Finucci, savantul de la NIWA Fisheries care l-a descoperit, a explicat că noua specie de pește ne arată cât de puține lucruri știm despre oceanele noaste.

„Rechinii-fantomă mă surprind întotdeauna! Acesta doar arată cât de puțin știm despre oceanele noastre, în special despre locurile adânci. Încă descriem noi specii în mod regulat și, uneori, aceste descoperiri au fost chiar sub nasul nostru tot timpul”, a declarat pentru NBC News.

„Rechinii-fantomă sunt prost studiați din cauza mediului lor de viață îndepărtat și a naturii criptice. Acest pește cu nas lung a fost mai bine cercetat printre felurile sale, deoarece este adesea observat în studiile de cercetare și este prins întâmplător în pescuitul comercial”, a adăugat savantul.

Cu toate acestea, încă nu știm durata lor de viață, dimensiunea populației sau rolul lor în ecosistem. Sunt încă multe de învățat despre rechinii-fantomă!”, a declarat Finucci.

S-a bănuit că această specie poate fi diferită de cele din alte regiuni, dar a fost nevoie de timp pentru a colecta suficiente informații pentru a confirma acest lucru. „Ei sunt în mare parte limitați la fundul oceanului, trăind la adâncimi de până la 2600 m”, a spus Finucci.

Lucrarea de cercetare completă care subliniază descoperirea a fost publicată în revista Environmental Biology of Fishes.

Urmărește-ne pe Google News