Cuprins:
Care este părerea arheologilor
Arheologii care supraveghează lucrările consideră că statuile au fost parte din altarul fostei catedrale gotice, unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj catolic din Europa, ridicată pe data de 25 august 1401 de Papa Bonifaciu al IX-lea la rangul bisericilor San Marco din Veneţia şi Santa Maria Portiuncula din Assisi.
Au fost înmormântate șapte capete încoronate, în fosta catedrală și în cimitirul ei, de la regii Ladislau I, Andrei al II-lea, Ştefan al III-lea şi Ladislau al IV-lea Cumanul la regina Beatrix, regina Maria şi regele-împărat Sigismund de Luxemburg.
Lăcașul de cult a fost abandonat după anul 1556
După anul 1556, lăcașul de cult a fost abandonat, atunci când în oraș s-a adoptat Reforma. Ulterior, acesta a fost demolat.
Cele două statui de piatră s-au găsit în zidul Bastionului Crăișorul, în timpul lucrărilor de restaurare care, potrivit specialiștilor, sunt speciale, deoarece este pentru prima dată când umplutura unei fortificații este scoasă în întregime.
„Sunt două statui decapitate, din păcate, şi care au fost utilizate ca material de construcţie. Sunt primele şi cele mai importante vestigii ale decorului gotic”, a spus arhitectul Emődi Tamás.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro