Conform unui studiu publicat în Journal of Clinical Investigation, o echipă de la Institutul de cercetare al cancerului din Londra a arătat că proteina BCL-2 este din abundență într-un formă avansată a cancerului de prostată. Cercetătorii estimează că aproximativ 10% dintre pacienții cu cancer de prostată au niveluri ridicate ale acestei proteine.

Echipa a propus o nouă strategie de tratament care să țintească BCL-2. Un studiu clinic pentru cancerul de prostată, care testează inhibitorul BCL-2 venetoclax – un medicament aprobat pentru anumite tipuri de leucemie – în combinație cu terapia hormonală enzalutamidă, a început deja.

Cercetarea a fost finanțată de The Wellcome Trust, Prostate Cancer Foundation, Prostate Cancer UK și Cancer Research UK.

Cercetătorii au examinat 427 de biopsii de la 245 de pacienți cu cancer de prostată metastatic rezistent la mCRPC. Numărul total a fost împărțit în două grupe. Rezultatele au arătat că pacienții cu niveluri mai ridicate de BCL-2 au avut o supraviețuire globală semnificativ mai scurtă de la momentul diagnosticului mCRPC, de 20,4 luni comparativ cu 53,0 luni.

În a doua grupă, cercetătorii au descoperit o diferență semnificativă în răspunsul la tratamentele hormonale comune, în funcție de nivelul de BCL-2 al cancerului.

Nivelul PSA – un marker al cancerului de prostată – a scăzut cu peste 50% la doar 12,5% dintre cei cu niveluri mai ridicate de BCL-2, comparativ cu 47,6% dintre pacienții cu expresie mai scăzută a BCL-2.

Studiul subliniază importanța dezvoltării de noi tratamente pentru mCRPC, o formă avansată de cancer care rămâne fatală.

Potrivit cercetătorilor de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra și Fundația NHS Royal Marsden, există o nevoie urgentă de noi tratamente pentru a îmbunătăți calitatea și durata vieții pacienților cu cancer de prostată avansat.

„Rezultatele noastre au arătat că există o disparitate mare în ceea ce privește rezultatele pentru persoanele ale căror cancere au niveluri ridicate de proteină BCL2 și că aceste cancere răspund mai puțin bine la terapiile hormonale decât altele”, a declarat Dr. Adam Sharp, lider al Grupului de Terapeutică Translațională de la Institutul de cercetare a cancerului din Londra.

Cercetătorii Daniel Westaby, Juan Jiminez-Vacas și Ines Figueiredo au jucat un rol esențial în înțelegerea legăturii dintre proteina BCL2 și cancerul de prostată, precum și în descoperirea mecanismelor de reglare a proteinei.

„BCL2 este o proteină care promovează supraviețuirea celulelor și am arătat că cancerele cu niveluri mai ridicate ale proteinei cauzează rezultate semnificativ mai slabe pentru pacienți”, a declarat profesorul Johann de Bono, profesor de medicină experimentală a cancerului în cadrul aceluiași institut din Londra.

Dacă experimentul cu proteina BCL-2 se dovedește eficientă în studiile clinice, pacienții care au cancer de prostată vor putea beneficia de tratamente mai bune și personalizate.

Urmărește-ne pe Google News