O echipă de cercetători din Italia și Egipt care a analizat compoziția metalului unui pumnal al faraonului au declarat joi că lama acestuia a fost făcută din fier ce provine de la un meteorit. Așadar, oamenii de știință de la Muzeul Egiptean din Cairo, Politehnica din Milano şi Universitatea din Pisa, au folosit scanarea cu raze X pentru a examina compoziţia metalului.
Aceştia au descoperit că lama conservată remarcabil de bine, care a suferit minore eroziuni cât timp a fost îngropată, conţine nivele ridicate de nichel şi urme de cobalt şi fosfor și au putut demonstra compatibilitatea compoziţiei chimice a pumnalului cu un meteorit numit Kharga, ce a fost descoperit în anul 2000 pe platoul Maras Matruh, în Egipt, la 150 de mile (aprox. 240 de km) spre vest faţă de Alexandria, demonstrând astfel că acesta are origini extraterestre.

De decenii întregi, cercetătorii sisțineau că pumnalul ar putea fi făcut din meteoriți, întrucât existența metalului topit era extrem de rar în Egiptul antic, în perioada lui Tutankhamon. Mânerul este făcut din aur fin, în relief, iar la capăt este ataşat un diamant, în timp ce mantaua este decorată cu motive florale, modele de pene şi un cap de şacal.
Studiul nostru confirmă că egiptenii antici i-au atribuit o mare valoare fierului din meteorit, pentru producerea obiectelor preţioase”, a declarat Daniela Comelli de la Politehnica din Milano, cea care a condus cercetările asupra pumnalului. Pumnalul are aproape 35 de centimetri şi a fost descoperit lângă coapsa dreaptă a mumiei faraonului Tutankhamon.

„Este posibil ca pumnalul să fi fost lăsat în mormântul lui, deoarece este o piesă foarte valoroasă ți, de asemenea, pentru că este o amintire de familie care a aparținut bunicului său, ” a mai spus un alt cercetător.

 
 

Urmărește-ne pe Google News