Fiecare om lasă în urma sa o urmă microbiană pe orice suprafață cu care intră în contact, de la creionul cu care își notează un număr de telefon până la tastatură, clanța de la ușă sau butonul de la lift. Acești microbi sunt pretutindeni și orice măsură am putea lua împotriva lor nu este suficientă pentru a ne feri. Din fericire însă, în marea lor majoritate acești microbi sunt inofensivi.

Prin simplul act al expirației oamenii își „contaminează” vecinătatea cu aproximativ 1 milion de microbi și bacterii pe oră.
Compoziția unică a norului microbian al fiecărui individ variază în funcție de igiena personală și de mediul în care se află. Persoanele care poartă barbă, spre exemplu, împrăștie mai multe astfel de microorganisme în jurul lor pentru că părul facial oferă un mediu propice pentru proliferarea bacteriilor. De asemenea, înotătorii de performanță, care intră în fiecare zi în bazine în care apa este tratată cu clor, sunt înconjurați de nori microbieni cu caracteristici semnificativ diferite față de ceilalți oameni.
Cercetătorii de la Universitatea Oregon spun că nu are niciun rost să încercăm să ne izolăm și nu trebuie să ne temem de bacteriile din „aura” celorlalte persoane cu care intrăm în contact zilnic. Încă de la apariția primilor oameni, acești nori de bacterii și microbi ce ne înconjoară sunt o parte naturală a ființei umane.

 
 

Urmărește-ne pe Google News