Lumea se afla pe vârful unei noi epoci post-antibiotice. Oamenii de stiinta de la nivel mondial sunt în căutarea unor compuși chimici pentru a lupta cu germenii şi bacteriile din spectrul infecțiilor netratabile.
Cercetatorii de la Universitatea din Oslo cred ca au găsit o modalitate de a face antibioticele să trateze şi acolo unde nu au avut efect . Ei au creat o noua molecula in laborator – un extractor de zinc, care modifică echilibrul de zinc în bacterii, fără să strice echilibrul în celulele umane.
„Avem un vector care are un fel de afinitate numai pentru bacterii și am atașat acest vector la un agent foarte selectiv și consumator zinc – și bacteriile sunt foarte dependente de zinc, astfel încât atunci când modificați concentratia de zinc, continutul de zinc, bacteriile se simt inconfortabil. ” afirma profesor Pal Rongved de la Universitatea din Oslo.
Cercetătorul a lucrat inițial pe extractori de zinc, în speranța că va trata celulele canceroase, dar a constatat că erau perfecte şi pentru a ataca bacteriile.
„Pe bacterii am constatat că au blocat o enzimă care este într-adevăr o cheie de rezistență . Deci, compușii noștri nu ucid ei înșiși bacteriile. dar au permis antibioticelor normale pe care le folosim in prezent si pe care ne bazăm astăzi să fie mult mai eficientE. ” sustine dr Alexander Astrand de la Universitatea din Oslo
In testele de laborator extractorul a deranjat echilibrul de zinc în bacteriile recoltate de la pacienti si a inhibat enzima care face ca bacteriile să reziste la unele antibiotice.
Cercetarile privind animalele vii vor urma, iar echipa spera că testele umane ar putea avea loc în termen de cinci ani.