Curiosity a recoltat probe de pe muntele Sharp care se află în interiorul craterului Gale, cu un diametru de 154 de kilometri, care reprezintă, în totalitate, sedimente asemănătoare celor despuse pe fundul unui lac. Cercetătorii au tras concluzia că pe Marte clima a permis menținerea apei o perioadă suficientă de timp.
„Acest interval a fost suficient de lung pentru ca sedimentele să formeze un munte. Provocarea care stă acum în faţa specialiştilor este de a afla cum s-a format acest munte cu o înălţime de 5 kilometri, format din straturi de rocă, provenind din sedimente şi particule depuse de vânt”, a explicat Michael Meyer, directorul ştiinţific al programului NASA de explorare a planetei Marte.
„Marte este acum o planetă uscată, aridă şi cu vânt, dar odată a fost o planetă formată din apă. Dacă această ipoteză se susţine, va schimba pentru totdeauna ideea că umiditatea şi căldura de pe Marte au fost fenomene trecătoare, locale sau care apăreau doar în subsol”, a declarat Ashwin Vasavada, cercetător de la Jet Propulsion Lab, din Pasadena.
Specialist ul susție că există o explicaţie mai radicală: atmosfera de pe Marte a permis atingerea pe toată planeta a unor temperaturi superioare punctului de îngheţ. „Suntem încă departe de a şti cum s-a putut petrece acest lucru”, a mai spus Ashwin Vasavada.
 

 
 

Urmărește-ne pe Google News