UPDATE 13.00: Primăria Capitalei cere scoaterea panourilor și înlocuirea lor cu „imagini care să aducă un omagiu medicilor-eroi fără să lezeze credința trecătorilor”.

Contactată de Libertatea, agenția McCann spune că ilustratorii care au contribuit la campanie au ales să-i prezinte pe medici așa cum sunt ei văzuți, de fapt, de societate: ca niște supereoi sau ființe cu puteri extraordinare. Despre viziunea Wandei, reprezentanții companiei spun că a fost una „îndrăzneață”, dar care reprezintă un gest de recunoștință pentru medici.

UPDATE 9.30: Purtătorul de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, Șerban Tarciziu, spune că apreciază viziunea Wandei Hutira.

„Biserica Catolică nu a formulat un punct de vedere referitor la aceste imagini. Eu personal apreciez încercarea exprimării artistice a unei idei frumoase în limbajul imagistic al mai multor religii”, a spus Șerban Tarciziu, pentru Libertatea.


Câteva zeci de panouri publicitare, reprezentând ființe magice, între medici și sfinți, au apărut în București și internetul a luat foc. Desenele îmbină stilul eroilor din benzile desenate cu cele ale picturilor din bisericile creștine sau cele din reprezentările budiste, iar acuzațiile de blasfemie au început să curgă dinspre Biserica Ortodoxă Română și în postările de pe Facebook.

Un consilier general al Primăriei Capitalei a cerut oprirea campaniei care “nu ajută pe nimeni”, în timp ce Biserica Ortodoxă vorbește despre o “maltratare vizuală a iconografiei creștine” și de un “demers blasfemiator”.

“Medicii fac un gest altruist, se pun în pericol pe ei pentru a-i salva pe ceilalți. E genul de substanță pe care o găsești la personajele declarate sfinți de-a lungul istoriei”, explică ilustratoarea Wanda Hutira, creatoarea reprezentărilor artistice care au stârnit controverse.

Medicii, prezentați ca sfinți și ca supereroi

Wanda Hutira, în vârstă de 35 de ani, creează ilustrații pentru publicația independentă Scena9, dar a colaborat și cu Libertatea, pentru seria de materiale despre școala de dans din Constanța în care elevele erau abuzate fizic și sexual de către coregraful lor (pe care le puteți citi aici, aici și aici).

Wanda este art director la agenția de publicitate McCann, parte a unui mare lanț internațional de publicitate și una dintre cele mai premiate din România.

Imaginile pe care Wanda Hutira le-a realizat și care au provocat multe reacții negative în spațiul public fac parte dintr-o amplă campanie desfășurată de McCann, prin care agenția vrea să le mulțumească medicilor pentru eforturilor lor din ultima perioadă.

Medic prezentat ca sfânt. Ilustrație de Wanda Hutira. Foto: Cătălin Dobre, Creative Director McCann CEE / Facebook

Alături de Wanda, și alți artiști ilustratori din agenția McCann au transmis în stilul lor mesaje de mulțumire: prin postere de film cu titlul “Toți supereroii poartă măști” sau imagini cu supereroii din benzile desenate, precum Batman, Flash sau Deadpool, purtând măști chirurgicale.

Contactată de Libertatea, Wanda a explicat că a ales să-i înfățișeze pe medici ca sfinți pentru că personalul medical, la fel ca personaje care de-a lungul istoriei au fost beatificate, dă dovadă de altruism.

În viziunea Wandei, medicii, purtând măști și instrumente medicale, au fost transpuși în reprezentări sacre din mai multe religii: creștinism, hinduism, budism.

Majoritatea personajelor binefăcătoare din religii au avut curaj și și-au pus siguranța deoparte în momente foarte grele pentru societate și au avut grijă de alții. Asta fac și medicii.

Wanda Hutira

“Pe lângă faptul că e un gest altruist și se pun în pericol, găsesc în fiecare zi puterea să se trezească, să-i ajute pe acei oameni. E genul de substanță pe care o găsești la personajele declarate sfinți de-a lungul istoriei”, și-a explicat Wanda alegerea.

“Se creează tensiune”

Consilierul general ALDE, Tudor Tim Ionescu, a reacționat însă dur, pe pagina sa de Facebook. El a spus că agenția și artista au creat doar tensiune într-o perioadă grea, au jignit oamenii în credința lor și a cerut stoparea campaniei.

Reinterpretare a lui Shiva, zeul distrugerii în India. În hinduism, el este văzut ca o forță pozitivă a Universului, pentru că este urmarea firească a creației. Ilustrație de Wanda Hutira. Foto: Cătălin Dobre, Creative Director McCann CEE / Facebook

“Se creează doar tensiune într-un moment în care societatea este deja tensionată. Prin urmare, fac apel atât la artista Wanda Hutira, cât mai ales la agenția McCann, să oprească această campanie care nu ajută pe nimeni”, a scris consilierul pe pagina sa de Facebook.

“Frumusețea este în ochii privitorului”

În ciuda comentariilor dure lăsate de oameni pe pagina ei de Facebook, în care nu doar că îi critică arta, dar o și jignesc, Wanda spune că “frumusețea stă în ochii privitorului” și dacă vrei să vezi ceva negativ, așa va fi.

Reacțiile pe care le-a primit de la medici cu privire la ilustrațiile sale sunt însă foarte bune.

Reinterpretare a icoanei Sfintei Fecioare de Guadalupe, din religia catolică. Ilustrație de Wanda Hutira. Foto: Cătălin Dobre, executive creative director McCann / Facebook

“Ne-au scris medici care ne-au mulțumit pentru ce am făcut. O doamnă din Pantelimon ne-a spus că vede chestia asta în fiecare zi și parcă îi dă curaj să o ia de la capăt. Ăsta este feedback-ul pe care l-am primit”, spune ea.

Îi admir foarte tare pentru puterea asta aproape supraumană de a continua și de a nu ceda. Aici și legătura cu sfinții, că e o putere care vine de dincolo de o persoană.

Wanda Hutira:

Biserica Ortodoxă: “Este o maltratare vizuală a iconografiei creștine”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, critică alegerea artistei de a-i înfățisa pe medici drept sfinți, vorbind despre un “demers blasfemiator” și de o ofensă adusă medicilor.

O încercare jenantă de rapt simbolic și maltratare vizuală a iconografiei creștine, situată sub semnul prostului gust hrănit de incultură și de o ideologie hidoasă care nu  poate și nu știe decât să caricaturizeze creștinismul.

Vasile Bănescu, purtator de cuvânt al Patriarhiei Române

“Cum altfel să explici deificarea iconică a unor personaje care trimit la imaginea medicului sublimată grotesc în aceea a unui «sfânt» cu aer hristic?”, a declarat reprezentantul BOR pentru Libertatea.

Ziarul a solicitat un punct de vedere oficial și Bisericii Catolice pe acest subiect, dar acesta nu a fost exprimat oficial.

Într-o postare de pe pagina sa de Facebook din 27 martie, preotul Francisc Doboș, fost purtător de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, a scris că cei care își riscă propria viață în spitale pentru a-i ajuta pe alții “nu sunt eroi, sunt sfinți”. Atașat mesajului este imaginea unui cadru medical cu aureolă, preluată de la părintele Antonio Spadaro, un apropiat colaborator al Papei Francisc.

Urmărește-ne pe Google News