Pe fațada blocului apărea Sfântul Gheorghe în lupta cu balaurul. Oamenii din zonă au fost extrem de deranjați de felul în care Sfântul Mare Mucenic a fost pictat în mod ofensator, el fiind un simbol al lumii creştine.
Autoritățile locale au șters desenul pentru că nu există autorizație din partea instituțiilor competente ale statului. Acum ceva mai bine de două săptămâni, un colectiv format din trei artişti stradali, s-au apucat să facă, fără autorizație din partea Primăriei Capitalei, un graffiti pe peretele unei clădiri din zona Pieţei Sfântul Gheorghe, imobil aflat într-o zonă istorică.
Pictura „agresivă”, așa cum spun cei din zonă, este o blasfemie și nu face altceva decât să arunce cu noroi în credincioși. Imaginea e inspirată din icoana care îl reprezintă pe Sfântul Gheorghe în lupta cu balaurul şi a fost finanţată de Interesting Times Bureau, un ONG care organizează tururi alternative ale Bucureştiului pentru turiştii străini şi contribuie la dezvoltarea urbană a oraşului. Locatarii din zonă au fost extreme de deranjați de acest graffiti și au cerut ștergerea lui imediat.
Tot această mai spune că Disciplina în Construcții ar trebui să se autosesizeze și să dea amenzi. ”O zonă protejată istoric nu poate fi modernizată. Noi, locatarii, nu ne putem vărui blocul, nu putem bate un cui și nu putem să schimbăm tocurile la geamuri fără autorizație. Iar ei au reușit să facă un graffiti pe peretele unui imobil. Nu am nimic cu artiștii, dar, repet, toți trebuie să respectăm legea și conduita morală”, ne-a mai spus Graziela.
În legătură cu subiectul legat de aparițiea unui graffiti pe suprafața unui perete a unei clădiri din proximitatea monumentului ”Kilometrul Zero” al României și a bisericii voievodale Sfântul Gheorghe Nou din București, consiliul prohial al acestui locaș de cult face următoarele precizări:
– Parohia Sfântul Gheorghe Nou, prin reprezentanții săi nu are calitate să cenzureze acest desen care a apărut pe suprafața clădirii;
– Competența pentru oportunitatea apariției unor asemenea manifestări, într-o zonă protejată din punct de vedere istoric, așa cum este aceasta, o au strict autoritățile abilitate ale statului român;
-Eventualele discuții purtate pe această temă au avut loc între membrii Asociației de Locatari din zonă și proprietarul clădirii, singurul în măsură să ia o decizie în această privință;
– Dacă unii dintre membrii consiliului parohial și-au exprimat o părere în legătură cu acest graffiti, au făcut-o fără intenția de a cenzura pe cineva, ci numai în calitate de cetățeni și credincioși ai parohiei.
Sursa foto: hotnews.ro
Știri România Comentează