Precipitațiile neobișnuite din timpul iernii au produs o explozie de flori pe câmpurile de obicei sterile ale deșertului Atacama, determinând guvernul chilian să ia măsuri pentru a proteja zona.
Luna aceasta, noul președinte Gabriel Boric a anunțat că zona va fi transformată în parc național – cel mai înalt statut de protecție pe care îl acordă țara – pentru a proteja deșertul înflorit, un fenomen rar care apare o dată la 5-7 ani.
Deși zona exactă care va delimita parcul național nu a fost încă stabilită, ea se va afla probabil undeva între orașele nordice Copiapó și Vallenar, în deșertul Atacama – cel mai arid loc de pe Pământ.
„Acest anunț este o veste minunată… și este în conformitate cu angajamentul nostru de a fi un guvern ecologic care pune oamenii și natura pe primul loc”, a declarat Maisa Rojas, ministra mediului din Chile.
Rojas, o renumită climatoloagă care a făcut parte din Grupul interguvernamental privind schimbările climatice, a declarat că oamenii trebuie „să respecte deșertul chiar și în perioada de latență … deoarece semințele și bulbii sunt încă acolo, așteptând noul ciclu”.
La fiecare câțiva ani, peste 200 de specii de plante înfloresc în deșert și construiesc un covor spectaculos de flori mov, roz și galbene. Multe dintre specii sunt endemice pentru zonă, inclusiv nolanas, huillis și añañucas.
Plantele sunt geofite, ceea ce înseamnă că bulbii lor stau în stare latentă sub pământ în perioada de secetă și, atunci când ploile de iarnă sosesc în sfârșit, ele ies la suprafață în primăvara următoare.
Apariția plantelor atrage în zonă șopârlele, mamiferele și insectele.
Fenomenul urmează de obicei după El Niño, faza caldă a unui sistem meteorologic din apele tropicale ale Oceanului Pacific, care provoacă precipitații în zonele de coastă ale deșertului Atacama.
Cu toate acestea, anul acesta, zona are parte de La Niña, faza rece a ciclului, ceea ce face ca această înflorire să fie extrem de neobișnuită.
Ultima înflorire majoră a avut loc în 2017, iar oamenii de știință cred că actuala fază ar putea dura până la sfârșitul lunii noiembrie, anul acesta.
„Toate sistemele biologice extreme sunt chiar la limita supraviețuirii – de aceea este atât de important să le protejăm”, a declarat Dr. Cristian Atala, profesor la institutul de biologie al Universității Catolice din Valparaíso, care a salutat decizia guvernului de a institui parcul național.
„Cea mai mică schimbare și aceste cicluri sunt pierdute pentru totdeauna, deoarece sunt mai sensibile decât majoritatea”, a adăugat el.
Experții au spus că turiștii respectă în mare parte zona, dar că, în trecut, oamenii culegeau adesea florile. „Florile produc fructe și semințe, așa că, dacă iei florile de azi, iei cu tine și următoarea fază de înflorire”, a explicat el.
Noul guvern a promis că va face eforturi pentru a proteja mediul și pentru a reduce efectele schimbărilor climatice.
Țara își închide încet-încet cele 21 de centrale electrice pe bază de cărbune rămase. Săptămâna trecută, energia solară și eoliană a depășit cărbunele ca sursă de energie în rețeaua națională, pentru prima dată în istoria țării.
Dar nordul arid al Chile, centrul minier al uneia dintre cele mai puternice economii din America de Sud, este deosebit de amenințat.
„Deși nu se vede întotdeauna, există o biodiversitate uriașă în deșert și există multe specii unice și endemice”, a declarat Cristina Dorador, o microbioloagă din orașul portuar Antofagasta, din nordul Chile.
„Dar deșertul este amenințat de schimbările climatice și, în special, de minerit. Este imperativ să îl protejăm în întregime, nu doar florile”, a adăugat ea.