Pentru a apăra satul Labbezanga din Mali de ofensivele jihadiste, francezii au ridicat un avanpost considerat impenetrabil.
Geniștii francezi s-au inspirat din fortificațiile construite de strămoșii lor în timpul Renașterii – Citadela de la Besançon, Tour Vauban sau Fort Carré d’Antibes.
Toate aceste construcții, imaginate de cel mai faimos inginer militar francez, marchizul Sébastien Le Prestre de Vauban, sunt acum obiective intrate în patrimoniul UNESCO.
Fortul poate adăposti sute de militari
Structura în formă de stea, a cărei construcție a fost finalizată în iulie, aduce aminte de fortificațiile proiectate de Vauban din ordinul regelui Soare, în secolul 17. La momentul respectiv, scopul era acela de a reduce costurile detașării de militari în garnizoane îndepărtate din Europa.
În Labbezanga, construcția are un obiectiv clar: acela de a rezista incursiunilor făcute de militanții islamiști afiliați al-Qaida sau Statului Islamic în zona aflată la 200 de kilometri distanță de baza militară Gao.
În baza Gao se află mai bine de 5.000 de militari francezi, parte a Operațiunii Barkhane, care luptă cu teroriștii din Sahel, zonă ce cuprinde Burkina Faso, Chiad, Mali, Mauritania și Niger.
Construcția fortului din Mali a fost terminată în șase săptămâni, o performanță pentru militarii care au lucrat la temperaturi de peste 40 de grade.
Avanpostul poate adăposti sute de militari și este protejat de un bastion construit din blocuri de ciment și saci de nisip, dar și de un șanț lung de doi kilometri.
Ca în romanul lui Dino Buzzati, Deșertul tătarilor, scrie La Repubblica, dușmanul poate apărea în orice moment. Prin urmare, fortul a fost construit pe o platformă înălțată, pentru a oferit un punct de vedere cât mai bun pentru reperarea eventualelor atacuri islamiste.
Alte forturi asemănătoare în regiune
”Această fortificați în formă de stea este o reinterpretare a a unui concept binecunoscut al Armatei franceze. În acest caz am integrat cunoștințele superioare pe care soldații locali din Mali, care vor ocupa fortul, le au cu privire la teritoriu”, a explicat colonelul Michel, purtător de cuvânt al Operațiunii Barkhane.
”Scopul este totodată acela de a ne demonstra abilitatea de a construi structuri militare în teren și de a transmite populației locale și teroriștilor că forțele armate sunt pregătite să stabilească o prezență în regiune”, a mai spus Michel, care a avertizat că structuri similare vor fi ridicate în viitor în alte zone.
O mică bază operațională asemănătoare există deja, din 2018, în regiune. Acest fort a fost construit de francezi tot în Mali, lângă orașul Menaka.
Un război de durată
În ciuda numeroaselor raiduri cu drone și elicoptere, grupările islamiste s-au dovedit a fi reziliente și și-au stabilit prezența și în Niger, Burkina Faso, Ciad sau Coasta de Fildeș, unde se pot refugia rapid în caz de pericol.
În 2019, islamiștii au ucis în zonă 4.900 de persoane, cu 48% mai mult decât în anii trecuți.
”Este un război asimetric, un război pe care ei îl poartă cu atacuri neașteptate, cu bombe artizanale pe care le detonează la trecerea vehiculelor. Ei știu deșertul mai bine decât oricine și au o ulțime de locuri unde se pot ascunde în caz că lansăm un atac”, explică pentru La Repubblica Francois, nu militar implicat în operațiunea Barkhane.
Franța și-a trimis primele trupe împotriva islamiștilor din Mali în 2013, iar conflictul nu pare să aibă un sfârșit previzibil.
41 de militari francezi au murit până acum acolo. După un incident din noiembrie 2019, când două elicoptere s-au ciocnit și 13 francezi au murit, președintele Emmanuel Macron a declarat că este pregătit să analizeze toate opțiunile strategice, inclusiv cea a unei retrageri parțiale.