Se vor monta oglinzi parabolice
Oricine a ars cu o lupă o foaie de hârtie înţelege conceptul imediat: razele de soare concentrate într-un punct reprezintă energie. Acelaşi efect se poate obţine şi cu oglinzi parabolice care încing conducte cu apă.
Astfel de oglinzi vor fi amplasate, în număr mare, la marginea deşertului Sahara, în apropierea Mării Mediterane şi a Oceanului Atlantic. Aşa va lua naştere uzina gigantică imaginată de germani. Printr-un sistem de conducte ce va lega Mediterana şi Oceanul Atlantic de uzină, apa va fi pompată şi încălzită cu ajutorul oglinzilor parabolice.
Aburul degajat va pune în mişcare turbine gigantice, care vor genera curent. Această metodă este denumită Concentrated Solar Power (CSP). Potrivit publicaţiei germane Der Spiegel, cercetătorii angajaţi la firmele implicate în acest proiect, intitulat Desertec, susţin că, dacă am exploata toate deşerturile din lume, am obţine energie mult mai repede şi mai ieftin decât o facem acum.
Gerhard Knies, unul dintre aceştia, a declarat că “în şase ore, deşerturile lumii pot genera atâta energie câtă consumă întreaga omenire într-un an”.
În cadrul ambiţiosului megaproiect, ale cărui costuri nu au fost făcute publice, în Sahara se vor monta oglinzi parabolice pe o suprafaţă uriaşă, de dimensiunea Insulei Mallorca, din Spania – 3.640 kilometri pătraţi.
Apoi se va construi o reţea ce va lega “uzina” de Europa, prin care se va transporta curentul electric. Firmele implicate în Desertec vor ca până în anul 2050 să acopere prin acest proiect 15% din necesarul de electricitate al UE.