Înghețată / VIDEO

Ingrediente: 3 ouă, 200 ml lapte, 600 ml smântână cu 20% grăsime, 10 linguri de zahăr, coaja rasă de la două lămâi, sucul unei lămâi, un praf de sare.

Preparare: se pune laptele la încălzit (atenție, nu trebuie să fiarbă). Se bat ouăle cu sarea și cu zahărul până se albesc. Se toarnă laptele fierbinte în fir subțire peste ouă, amestecând continuu, viguros, ca să nu se lege ouăle. Se pune compoziția la bain-marie și se amestecă până când se îngroașă un pic. Se lasă să se răcească puțin, apoi se adaugă smântâna, coaja și sucul de lămâie și se amestecă. Se dă la frigider pentru minimum 3 ore. După aceea, se toarnă într-un vas din plastic și se bagă în congelator. Se scoate din jumătate în jumătate de oră și se mixează, pentru a împiedica formarea cristalelor de gheață – dacă vrei o înghețată cremoasă, trebuie să faci asta de cel puțin trei ori.

Chec

Ingrediente: 4 ouă, un pahar de iaurt (125 g), două pahare rase de zahăr, 3 pahare cu vârf de făină, un pahar de ulei, coaja rasă de la o lămâie, o lingură de suc de lămâie, un praf de sare, o linguriță de praf de copt.

Preparare: se încălzește cuptorul, se unge o tava de chec cu unt sau ulei și se tapetează cu făină. Se bat ouăle cu sarea și zahărul, se adaugă uleiul, sucul de lămâie și iaurtul și se continuă omogenizarea. Se încorporează apoi, încet, făina, coaja de lămâie și praful de copt. Se toarnă în tavă și se coace 20-30 de minute la 200 de grade.

Tartă

Ingrediente: pentru aluat – 250 g făină, un gălbenuș, 125 g unt, un vârf de cuțit de sare, o linguriță de zahăr, 50 ml apă, unt pentru uns tava; pentru cremă – zeama de la două lămâi, două ouă, două gălbenușuri, 200 ml smântână lichidă, 200 g zahăr pudră.

Preparare: pentru aluat, se freacă untul rece (de la frigider) cu făina. Se adaugă treptat gălbenușul, sarea și zahărul. Se toarnă apa, puțin câte puțin, și se frământă până când aluatul nu se mai lipește de mâini. Se întinde într-o formă rotundă unsă cu unt, se acoperă cu o folie și se dă la frigider 30 de minute. Pentru cremă, se bat ouăle (inclusiv cele două gălbenușuri în plus) cu zahărul pudră. Se adaugă zeama de lămâie și smântâna și se amestecă până se obține o cremă. Se scoate aluatul de la rece, se înțeapă cu o furculiță din loc în loc și se dă la cuptor pentru 15 minute. După ce s-a rumenit puțin, se toarnă peste el crema de lămâie și se dă din nou la cuptor, pentru 40 de minute. Se servește rece.

Fursecuri

Ingrediente: 300 g făină, două linguri de amidon, un sfert de linguriță de sare, o linguriță de praf de copt, 10 linguri de unt (la temperatura camerei), 100 g zahăr tos, 50 g zahăr pudră, o lămâie, un gălbenuș, o jumătate de linguriță de esență de vanilie, zahăr pudră pentru decor.

Preparare: se amestecă făina cu amidonul, praful de copt și sarea. Separat, se mixează untul cu zahărul tos și cel pudră până se dizolvă tot zahărul, apoi se adaugă coaja și zeama de la lămâie, gălbenușul și esența de vanilie. Se adaugă un sfert din cantitatea de făină și se omogenizează. Se adaugă, treptat, și restul de făină și se amestecă până se încorporează. Se bagă aluatul la frigider pentru cel puțin o oră, după care se întinde o foaie din aluat, se decupează fursecurile cu un pahar și se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se țin la cuptor cam 12-15 minute, până când se rumenesc ușor. Se pudrează după ce se răcesc.

Prăjitură

Ingrediente: 5 ouă, 130 g făină, 100 g zahăr, 50 ml ulei, un plic de zahăr vanilat, un plic de praf de copt, coaja rasă de la o lămâie, esență de vanilie, un praf de sare; pentru glazură – 50 ml zeamă de lămâie, 100 g zahăr pudră vanilat.

Preparare: se separă ouăle, iar albușurile se bat spumă tare cu un praf de sare, după care se adaugă zahărul și zahărul vanilat și se mixează bine. Se pun apoi esența de vanilie și coaja rasă de lămâie. Uleiul se toarnă în fir subțire peste găbenușuri, în timp ce se amestecă. După omogenizare, se toarnă peste albușuri, se amestecă, apoi se încorporează și făina amestecată în prealabil cu praful de copt. Se toarnă compoziția într-o tavă unsă cu ulei și se tapetată cu făină și se bagă în cuptorul încălzit, la foc mediu, pentru 20-25 de minute. Când este gata, se stinge focul și se lasă prajitura încă 10 minute cu ușa cuptorului întredeschisă. După ce răcește, se scoate din tavă și se porționează. Se prepară glazura din zahărul pudră amestecat bine cu sucul de lămâie și se toarnă peste prăjitură, apoi se dă la frigider.


Amazon face angajări în România. Ce posturi oferă gigantul online și ce trebuie să faci pentru a te încadra

 
 

Urmărește-ne pe Google News