Deserturi de Paște de la Elena Lasconi: Pască fără aluat

Ingrediente pentru 8 porții (formă rotundă de 24 cm): 750 g brânză dulce de vaci, 225 g zahăr, 150 g smântână grasă, 5 ouă, 150 g unt, 60 g griș sau făină sau amidon alimentar, 50 g lapte praf, 75 g stafide sau merișoare uscate, coaja rasă de la o lămâie sau o limetă (e mai aromat cu limetă), o păstaie de vanilie, 15 g ghimbir confiat (opțional), o lingură de rom (opțional).

Mod de preparare: se scot toate ingredientele necesare din frigider sau din cămară și se lasă să ajungă la temperatura camerei. Se pornește cuptorul și se fixează la 180 grade Celsius (dacă este electric) sau la 200 grade Celsius (dacă e unul obișnuit). Se tapetează forma de tort cu hârtie pergament. Se topește untul. Se amestecă brânza de vaci cu smântâna, grișul, laptele praf, gălbenușurile, romul, semințele de vanilie, ghimbirul confiat, stafidele/merișoarele, coaja de lămâie/limetă și untul topit. Se bat albușurile spumă tare cu zahărul, apoi se încorporează în amestecul de brânză. Se toarnă compoziția în forma de tort și se dă la cuptor pentru o oră.

Deserturi de Paște de la Elena Lasconi: Tartă cu ciocolată și zmeură

Ingrediente pentru 8 porții: 150 g biscuiți cu miere și cacao, o lingură de miere, 125 g unt cu 80% grăsime, o lingură de esență de migdale marocane, 200 g ciocolată neagră, 250 ml frișcă lichidă, o linguriță de piper roz, 200 g zmeură proaspătă.

Mod de preparare: se macină biscuiții și se amestecă bine cu untul topit și cu mierea. Se tapetează cu hârtie de copt forma și se toarnă apoi în ea biscuiții cu unt, se distribuie uniform pe toată suprafața și se tasează bine. Se dă la cuptor, la 180 de grade Celsius, timp de 5-10 minute. Se încălzește piperul roz, apoi se macină mare. Se încălzește frișca lichidă, se toarnă peste ciocolată, se lasă să se infuzeze 30 de secunde, după care se amestecă bine cu o lingură până se topește toată ciocolata. Se adăugă piperul. Se toarnă crema de ciocolată peste biscuiți, se decorează cu zmeură și se dă la rece. Se lasă peste noapte la frigider.

Fotografii: elenalasconi.ro


EXCLUSIV/ Aspretele, singurul pește care poartă numele României, este pe cale de dispariție

 
 

Urmărește-ne pe Google News