Palmieri cu nucă de cocos
Ingrediente: Un pachet de aluat congelat pentru pateuri 7 Days, 150 g zahăr tos, un plic cu nucă de cocos rasă, două linguri de zahăr pudră.
Preparare: Foile se lasă la decongelat, iar apoi se desfac. Fiecare se presară cu zahăr şi cu nucă de cocos pe toată suprafaţa, apoi se pliază în mod egal din lateral către mijloc. Suprafaţa (echivalentul a jumătate de foaie) se presară, de asemenea, cu zahăr şi cocos. Se suprapun cele două părţi ale fiecărei foi, fără să fie presate. Se presară şi pe exterior zahăr şi cocos. Fiecare “ruladă” se taie apoi în felii de circa 2 cm, iar acestea se aşază în tavă, culcate (foto mic), lăsând o distanţă de câţiva centimetri între ele, pentru ca aluatul să aibă unde să crească. Tava se introduce în cuptorul foarte bine încins. Palmierii se coc la foc mic, până se rumenesc. Înainte de a fi aşezaţi pe platou sau în castron, se pudrează cu zahăr.
Rulouri de foitaj cu cremă de vanilie
Ingrediente: Un pachet cu rulouri de foitaj din comerţ, 500 ml lapte, 3 ouă, 3 linguri cu făină, 4 linguri cu zahăr tos, două plicuri de zahăr vanilinat, o lingură de zahăr pudră.
Preparare: Laptele se pune la fiert într-o oală, iar ouăle se bat bine un castron. Peste ouă se adaugă zahărul tos, cel vanilinat şi făina, treptat, ca să nu se formeze cocoloaşe. La sfârşit, compoziţia se încorporează uşor în oala cu laptele fierbinte. Se pune apoi la fiert, la bain-marie, până se îngroaşă. Crema se lasă la răcit, iar apoi se umplu rulourile. Prăjitura se pudrează cu zahăr.
Mere în aluat
Ingrediente: 300 g făină, 150 g margarină, 75 g zahăr, un ou, sare, două plicuri de zahăr vanilinat, 5-6 mere, marmeladă sau gem de caise, un vârf de cuţit de scorţişoară.
Preparare: Se face un aluat din făină, margarină, zahăr şi ou. Se frământă foarte bine şi se ţine la rece circa o oră. Merele se curăţă de coajă şi de seminţe şi se taie cubuleţe de un centimetru. Se pun într-un castron împreună cu zahărul tos, zahărul vanilinat, scorţişoara şi marmelada sau gemul de caise. Coca se împarte în cinci sau şase bucăţi în cazul în care se folosesc forme de brioşe. Cu fiecare bucată se tapetează forma, având grijă să se păstreze o parte din aluat pentru capac. Merele se împart corespunzător sau se pun toate în forma mai mare, iar deasupra lor se aşază o foaie de aluat, lipindu-se de cel care acoperă pereţii vasului. Capacul din aluat se înţeapă cu furculiţa, se unge cu ou bătut, ca să fie lucios. Tava se dă la cuptor, la foc potrivit, şi e gata când capătă o culoare aurie. Se răstoarnă pe farfurie (dacă sunt de mărimea unei brioşe) sau pe un platou. Se servesc cu îngheţată.
Prăjitură cu foi de napolitană
Ingrediente: 1 kg de rahat proaspăt (de preferat deschis la culoare), un pachet de unt sau de margarină (de 250 g), un pachet de foi de napolitană, zeama de la una sau două lămâi (după gust), 100 g de alune sau de fistic pisate.
Preparare: Untul sau margarina se lasă o oră-două la temperatura camerei, iar alunele sau fisticul se toacă mărunt. Rahatul se trece prin maşina de tocat, ca să devină pastă, apoi se amestecă împreună cu untul sau margarina şi cu zeama de lămâie, până se omogenizează foarte bine. După aceea, cu ajutorul unui cuţit se întinde compoziţia pe fiecare foaie de napolitană, având grijă ca adânciturile mai vizibile să fie poziţionate în sus. Crema se aplică şi pe suprafaţa prăjiturii, ca să se lipească alunele sau fisticul tocate. Prăjitura se acoperă cu folie şi se bagă în frigider câteva ore cu un tocător mai mare deasupra. Se taie în formă de dreptunghi, de romb sau de pătrat.
Ştiaţi că s-a inventat făina care nu îngraşă?
Dr. Gabriela Man (foto) susţine că a realizat o făină care nu îngraşă şi care poate fi utilizată chiar şi în curele de slăbire. Medicul a descoperit, în urma unor studii pe tema nutriţiei, că indicii glicemici reprezintă un instrument eficient în lupta cu surplusul ponderal.
Ea a inventat un mix de făină dietetică (o combinaţie de făină integrală şi fibre, care contribuie la scăderea secreţiei de insulină), pe care l-a folosit la început într-o reţetă de pâine. În prezent, acest tip de făină este folosit la prepararea unor produse de panificaţie şi a mai multor tipuri de prăjituri.
Învaţă să prepari cornuleţe franţuzeşti
Ingrediente: Un cubuleţ de drojdie, 250 ml lapte, două linguri de unt topit sau de margarină, o jumătate de linguriţă de sare, 3 linguri de zahăr, 420 g făină (trei linguri se păstrează pentru pudrarea planşetei), 150 g de unt sau margarină, un ou.
Pasul 1
Drojdia se dizolvă în laptele rece, se adaugă cele două linguri de unt sau de margarină (topite), sarea şi zahărul. Se amestecă până se încorporează cu făina.
Pasul 2
Se pudrează planşeta de lucru cu făină şi se frământă foarte bine aluatul.
Pasul 3
Din cocă se întinde o foaie dreptunghiulară cu ajutorul unui făcăleţ, iar aceasta se lasă 15-20 de minute la dospit.
Pasul 4
Aluatul se unge cu unt sau cu margarină (cele 150 g), se taie în fâşii triunghiulare lungi şi se împachetează de la bază spre vârf.
Pasul 5
Se aşază în tavă cu vârful triunghiului sub croissant. Se mai lasă 10 minute la căldură, se ung cu ou bătut şi apoi se bagă în cuptor.
Ora de gătit: Plăcintă cu mere şi banane
Ingrediente: 5 mere mari, o banană, o cană cu zahăr tos, un plic de zahăr vanilinat, o jumătate de linguriţă de scorţişoară, un pachet de foi de plăcintă, o lingură de ulei, o lingură de zahăr pudră, un gălbenuş de ou.
Pasul 1
Se curăţă merele şi se dau pe răzătoarea mare, având grijă să nu cadă seminţe în castron.
Pasul 2
Merele rase, zahărul tos, cel vanilinat şi scorţişoara se amestecă şi se lasă câteva minute în castron.
Pasul 3
Se întind foile şi se aşază în tava unsă şi tapetată cu făină, astfel încât să depăşească marginile acesteia.
Pasul 4
Merele se storc şi se pun în tavă, pe “patul” de foi, apoi se nivelează.
Pasul 5
Banana se curăţă, se taie rondele subţiri şi se aşază deasupra stratului de mere.
Pasul 6
Deasupra se mai aşază câteva foi şi se trag peste plăcintă şi cele de pe marginea tăvii. Se înţeapă din loc în loc cu furculiţa, se presară cu zahăr tos şi se dă la cuptor. Când e aproape gata, se unge cu gălbenuş.