Tartă
Ingrediente: pentru aluat – 260 g făină, 180 g unt, un praf de sare, o lingură de zahăr, 60 ml apă foarte rece; pentru umplutură – 450 g cireșe fără sâmburi, 150 g zahăr, 3-4 lingurițe de amidon, un praf de sare, o fiolă de esență de vanilie, o linguriță de zeamă de lămâie, 20 g unt; pentru uns – un ou, o lingură de zahăr brun.
Preparare: pentru aluat, se amestecă făina cu sarea, zahărul și untul rece tăiat cubulețe, în robotul de bucătărie, apoi se adaugă treptat apa rece, până când aluatul începe să se lege. Se formează o bilă și se bagă la frigider pentru cel puțin o oră. Pentru umplutură, se amestecă toate ingredientele, cu excepția untului, într-un castron. Se unge o formă de tartă cu diametrul de 20 cm cu puțin unt, se întinde aluatul și se așază în formă. Se adaugă umplutura. Din surplusul de aluat de pe margini se taie fâșii de 0,5 cm lățime, care se așază sub formă de grătar peste umplutură. Se ung fâșiile de aluat cu ou bătut și se presară zahăr brun. Se coace tarta cam 50 de minute, la 180 de grade. Se servește rece.
Cheesecake la borcan
Ingrediente pentru 3-4 porții: 100 g biscuiți digestivi, două linguri de unt topit, 200 g mascarpone, 100 g cremă de brânză, o lingură de zahăr pudră; pentru topping – 500 g cireșe, 2-3 linguri cu zahăr, esență de vanilie.
Preparare: se zdrobesc biscuiții în blender și se adaugă untul. Se amestecă bine, se pun două linguri în fiecare borcănel, se presează și se dau la rece. Se amestecă mascarpone, crema de brânză și zahărul pudră și se pune câte un strat în fiecare borcan, peste blatul de biscuiți. Se bagă din nou la frigider. Cireșele fără sâmburi se pun pe foc cu zahărul. Se lasă până se leagă un sirop potrivit de gros. Se aromatizează cu vanilie și lasă la răcit. Se pun 2-3 linguri de sos în fiecare borcan, se acoperă cu un capac și dau la rece.
Clafoutis
Ingrediente: 600 g cireșe, 4 ouă mari, 100 g zahăr, 125 g făină, 250 ml lapte, un vârf de linguriță de sare, un plic de zahăr vanilat, 60 g unt.ie
Preparare: se spală cireșele, se scot sâmburii și se pun în forme de ceramică individuale, unse cu puțin unt (se folosesc 10 grame din cantitatea totală) și tapetate cu hârtie de copt. Făina, zahărul, sarea și zahărul vanilat și se amestecă într-un vas, cu un tel, apoi se adaugă laptele (la temperatura camerei), ouăle și untul topit și răcit. Se bate totul până se obține un aluat ca de clătite, care se toarnă peste cireșele din forme. Se coc în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, cam 25-30 de minute.
Înghețată
Ingrediente: 300 ml frișcă lichidă, 300 g cireșe, 100 g zahăr, două gălbenușuri.
Preparare: frișca lichidă, zahărul și gălbenușurile se mixează într-o cratiță, apoi se pune vasul pe foc mic. Se amestecă încontinuu până ce compoziția atinge punctul de fierbere, dar fără să dea în clocot. Se dă deoparte și se lasă să se răcească. Se spală cireșele și se scot sâmburii, apoi se pun în blender și se mixează până devin piure. Se adaugă amestecul de frișcă și se mixează în continuare. Se dă la congelator peste noapte și se servește ornată cu cireșe proaspete.
Negresă
Ingrediente: 250 g făină, 200 ml lapte de cocos, 30 g cacao, două linguri de ulei, 100 g zahăr, o linguriță de praf de copt, o fiolă de esență de vanilie, 40 g ciocolată amăruie topită, 200 g cireșe, zahăr pudră.
Preparare: se încălzește cuptorul la 150 de grade. Se mixează toate ingredientele – mai puțin cireșele și zahărul pudră -, apoi se toarnă într-o formă rotundă de silicon (cu diametrul mai mic, ca să iasă mai înaltă) și se pun deasupra cireșele curățate de sâmburi. Se dă la cuptor pentru 35-40 de minute. Se pudrează cu zahăr.
Pădurea Neagră la pahar
Ingrediente: 100-200 g cireșe, 300 ml frișcă lichidă, 30 ml esență de rom, dulceață de cireșe (dacă nu ai gata făcută, acestea sunt proporțiile: la 1 kg cireșe fără sâmburi se pun 1 kg zahăr și zeama de la o lămâie); pentru mousse-ul de ciocolată – 3 ouă, 200 ml frișcă, 50 g unt, 150 g ciocolată neagră, 4 linguri de zahăr.
Preparare: pentru mousse, se separă ouăle. Albușurile se bat albușurile până se întăresc, iar gălbenușurile se freacă bine cu zahărul. Separat se bate frișca, iar untul și ciocolata se topesc la bain-marie. După ce amestecul topit s-a răcit un pic, se adaugă gălbenușurile și se mixează. Apoi se încorporează cu o spatulă, aerisit, spuma de albușuri, iar la final, frișca. Se dă la frigider pentru două ore. Între timp, se scot sâmburii cireșelor și se lasă fructele la scurs, iar frișca se bate bine cu esența de rom. Se pun în pahare straturi alternative de mousse de ciocolată, dulceață de cireșe și frișcă. Se decorează cu cireșe proaspete.
Citește și: Rețete delicioase din căpșune – dulci și sărate. Răsfăț de sezon
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!