- Peste 200.000 de persoane din județul Iași nu sunt înscrise la un medic de familie, în timp ce în câteva comune nu există nici măcar un singur medic de familie care să aibă punct de lucru.
- Datele oficiale se contrazic însă din acest punct de vedere.
- O situație centralizată de la Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie la nivelul lunii decembrie 2019 arăta cinci comune din Iași fără medic de familie: Costești, Cucuteni, Răchiteni, Ion Neculce și Șcheia.
- Colegiul Medicilor din Iași are doar trei comune în evidență cu astfel de probleme: Costești, Cucuteni și Ion Neculce, în timp ce Casa Județeană de Asigurări de Sănătate are tot trei, dar față de colegiu în lista lor nu figurează Ion Neculce și apare Răchiteni.
- Libertatea a mers în comunele Șcheia și Ion Neculce pentru a vedea cum se descurcă localnicii care nu au acces la medicul de familie.
Suntem în pragul unei crize de medici de familie
”N-am mai fost de zece ani la medicul de familie”, spune o bătrână care urcă jumătatea neasfaltată din Șcheia către casa ei, imediat sub primărie, trăgând în spate într-un căruț improvizat o butelie de aragaz.
”Mi-a dat o trimitere că mi-a fost rău, am mers la un medic special, la privat cum îi spune, m-a analizat, s-a purtat foarte frumos, mi-a dat o rețetă și am venit la dispensar cu ea să mi-o completeze. Și la care doctorița mi-a modificat-o. De ce? Ăla de la Iași la care am fost ce era, nu doctor? Era văcar? De ce te bagi peste el?”
Soțul femeii a avut șase operații, au 78 de ani, și sunt pe punctul să se mute cu copiii la Iași. ”Nu ne răpune pe noi o răceală din asta”, spune despre coronavirus bătrâna, în timp ce dă din mână a nepăsare.
Șcheia figurează în lista Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie ca fiind o comună fără medic de familie. În realitate, în localitate sunt însă doi medici, unul dintre ei lucrează aici de 20 de ani. Cei doi îngrijesc și pacienți dintr-o comună vecină, iar oamenii îi găsesc câteva zile pe săptămână la cabinet.
”Formula din Șcheia e una de compromis”, explică Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași, medic de familie, dar este una care ține Iașul pe linia de plutire în așteptarea unei crize inevitabile.
Liviu Oprea explică faptul că în urmă cu patru ani, când a preluat mandatul de președinte al colegiului, la nivelul județului erau puțin peste 450 de medici, iar acum sunt 409. Aproape 50 de medici de familie și-au mutat activitatea, s-au pensionat sau au plecat în străinătate, iar alții nu au mai venit.
”Vom ajunge să ne confruntăm cu aceleași probleme majore pe care le au acum Franța sau Italia. Momentan stăm bine. Medicii sunt suprasolicitați în special în zona rurală, dar în Iași nu avem încă probleme mari. Este un fapt că în sistem nu avem intrări, nu sunt absolvenți care să vină și majoritatea celor care fac studii de specialitate se concentrează pe mediul urban”, a explicat Liviu Oprea.
”Dacă vrea Dumnezeu să te lovească…”
Cea mai mare comună din județul Iași fără medic de familie, Ion Neculce, învăluie geografic orașul Târgu Frumos ca un clește, cu reședința – satul Ion Neculce, aflat spre Iași.
Pentru ca sătenii din Buznea și din Gănești să ajungă la primărie, cel mai scurt drum este prin orașul Târgu Frumos, pe care-l străbat aproape în întregime.
De aceea, spun oamenii, n-au avut niciodată medic de familie, pentru că s-au dus la cei din oraș, care au ajuns supraaglomerați.
Elizabeta, o bătrână de 75 de ani din Gănești, locuiește chiar în capătul satului, după ultimul perete din casa de chirpici începând ogoarele oamenilor din sat, brazde peste brazde de pământ proaspăt rânit și un drum de căruță care urcă pe dealul din spatele satului.
De la ea din fața porții până în oraș sunt puțin mai mult de șase kilometri, drum pe care l-a făcut chiar miercurea trecută, când a mers la dentist.
Înfofolită până sub nas, semn că aerul de primăvară încă îi deranja măseaua, Elizabeta își amintește cu greu numele medicului de familie și spune că n-a mai fost de mai bine de patru ani să ia ”o hârtie de tratament”.
”E drumul lung, dar ne-am obișnuit, e mașină care vine și ne ia din când în când până în oraș, mai mergem și pe jos. Oamenii n-au ce face, n-a fost niciodată un medic mai aproape de noi. Nu mă tem de virus, mă tem de Dumnezeu – dacă vrea Dumnezeu să te lovească…”, spune femeia, în timp ce trage cu furca paie uscate de pe un tăpșan din fața curții.
Oamenii pe care i-am întâlnit în Gănești au aceeași explicație – la medic merg cu mașina, numai dacă au nevoie. În Gănești am întâlnit femei cu copii nou-născuți care merg periodic la medic, oameni ca tanti Elizabeta care nu se tem de coronavirus, dar și localnici care spun că se tem, ”n-ați văzut ce prăpăd arată la televizor?”, dar care n-au numărul unui medic pe care să-l sune și să-l întrebe ce să facă în caz de nevoie.
”Sun la 112 dacă mi-e rău, ce să facem altceva?”, spune un bărbat trecut de 40 de ani care muncește la gardul din fața casei. Ultima oară a mers la medicul de familie luna trecută, îl necăjea o gripă, dar a stat atât de mult la coadă încât se teme să nu le fi transmis și celor de acolo simpotomele lui. ”Nu mergea sistemul, cardurile astea, eram mulți oameni, dar aia e, ce să ne facem?”
Primarul comunei, Gheorghe Văleanu, a explicat pentru Libertatea că lucrează la un dispensar pe care vrea să-l deschidă în următoarele luni, ”cel târziu până în toamnă”.
„Așa a fost dintotdeauna, oamenii au mers acolo la Târgu Frumos cum au putut, cu mașina, pe jos. Sper ca din septembrie să pot să inaugurez dispensarul și poate să mai atrag niște specialiști cu un ecograf, un EKG, măcar 1-2 zile pe săptămână să fie cineva aici la investigații din astea, că avem 700 de metri pătrați și ar fi păcat să fie doar dispensar”, a explicat Gheorghe Văleanu.
23% din populația Iașului, neasigurată
Președintele Colegiului Medicilor din Iași explică și faptul că problema cu suprasolicitarea în mediul rural ține și de faptul că sunt foarte multe persoane neasigurate care vin la medicul de familie și care sunt consultate și îndrumate spre tratament de specialitate, dar acestea sunt servicii pe care medicul de familie nu le poate deconta.
Cifrele de la CJAS Iași ne spun că există circa 224.000 de persoane neasigurate în județul Iași din totalul populației de aproape 960.000, conform Institutului Național de Statistică.
”Circa 23% sunt persoane neasigurate în județ, ceea ce înseamnă că serviciile medicale oferite lor nu pot fi decontate. Asta nu înseamnă că nu ar trebui să le primească, dacă ar fi să mă întrebați pe mine statul ar trebui să găsească o formă ca toți oamenii să beneficieze de asigurare de sănătate. Dar unul dintre motivele pentru care serviciile medicale nu pot fi decontate este și acesta”, a explicat Liviu Oprea.
Totodată, explică Liviu Oprea, dacă un medic ar veni într-una dintre comunele în care nu există medic de familie să își deschidă cabinet, sunt șanse să nu aibă prea mult succes fiindcă oamenii sunt deja înscriși pe listele altor doctori din orașe sau comune alăturate și s-ar putea să nu fie rentabil pentru el.
Un exemplu este comuna Vânători, lângă Pașcani, care a rămas foarte mulți ani fără medic de familie, după ce doctorul care îngrijea de bolnavii de acolo a plecat în Franța. După ce au rămas fără medic, oamenii mergeau și 25 de kilometri pe jos până la cel mai apropiat dispensar. De curând, în comună a venit un medic nou. Însă acesta are foarte puțini pacienți, pentru că în cele 12 luni cât nu au avut medic, oamenii s-au transferat la specialiștii din Pașcani și nu s-au mai întors în sat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro