În urmă cu cinci ani, o femeie reclama la 112 că fiica ei, o copilă în vârstă de 11 ani, a fost violată de un vecin în timp ce se întorcea de la școală. Se întâmpla în seara de 29 noiembrie 2017, într-o comună din Vaslui. 

Varianta inițială povestită de copilă polițiștilor 

Audiată de polițiști, fata de 11 ani a povestit că, în timp ce se îndrepta spre casă, a fost acostată de un bărbat care a prins-o de mână și a dus-o în locuința sa unde a obligat-o să se dezbrace.

Ar fi lovit-o cu palma peste față, iar când fata a încercat să fugă a lovit-o cu o bucată de sârmă ghimpată peste picioare. A trântit-o pe pat și a violat-o. A scăpat cu fuga, iar în drum spre casă s-a întâlnit cu părinții care o căutau îngrijorați. Copila a povestit mamei că a fost violată de vecin.  

A doua zi, victima a fost examinată medico-legală, stabilindu-se că aceasta prezenta o dezvirginare mai veche a cărei dată nu a putut fi stabilită. Pe corpul fetei au fost descoperite și multiple vânătăi și zgârieturi. 

„Există leziuni care, prin aspectul lor pledează pentru varianta loviturilor active cu obiect contondent alungit, posibil obiect de tipul celui indicat de victimă (sârmă îndoită). Leziunile pot data din seara zilei de 29 noiembrie 2017; necesită 2-3 zile de îngrijiri medicale; leziunile nu sunt specifice infracţiunii de viol, dar nu putem exclude varianta producerii lor, în contextul unei astfel de infracţiuni sau a unei tentative”, au menționat medicii legiști în raportul înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui. 

Destinul tragic al Mariei, femeia care a murit la 45 de ani operată la mandibulă, deși suferise un infarct. Malpraxis „pedepsit” de justiție cu 150.000 de euro
Recomandări
Destinul tragic al Mariei, femeia care a murit la 45 de ani operată la mandibulă, deși suferise un infarct. Malpraxis „pedepsit” de justiție cu 150.000 de euro

Autorul, indicat după două luni: un băiat de 17 ani 

La două luni de la sesizare, minora a fost reaudiată de polițiști, ocazie cu care a declarat că, de fapt, nu vecinul său a întreținut relații sexuale cu ea, ci un băiat de 17 ani din sat. 

„A precizat că a întreţinut un raport sexual consimţit cu acesta şi nu a fost forţată în vreun fel”, au reținut procurorii în actul de sesizare a instanței. 

Fata le-a spus anchetatorilor că nu voia ca mama sa să afle că a întreținut relații sexuale cu băiatul de 17 ani și de aceea l-a indicat inițial pe vecinul lor.

Psihologii din domeniu atrag atenția că un copil care trece prin astfel de experiențe se poate simți rușinat sau vinovat, motiv pentru care poate ascunde adevărul. De aceea, este necesară o evaluare psihologică.   

Procurorii: „Relații sexuale consimțite”

Maria* era elevă în clasa a V-a. A povestit că în seara de 29 noiembrie 2017, în jurul orei 19.00, se întorcea de la şcoală către casă. La un moment dat şi-a dat seama că şi-a uitat căciula la şcoală. S-a întors, şi-a luat căciula, iar pe drumul de întoarcere spre locuinţă, s-a întâlnit cu un prieten din copilărie, pe care îl ştia după poreclă. Au discutat, iar acesta s-a oferit să o însoţească pe drumul către locuinţa de domiciliu. Când au ajuns în dreptul unei case ce părea a fi nelocuită, despre care tânărul i-a spus că îi aparţine, i-a cerut fetei să intre. Copila de 11 ani a acceptat. 

Care este adevărata miză a recalculării pensiilor: Guvernul plafonează 700.000 de pensii, unele pentru cel puțin 5 ani
Recomandări
Care este adevărata miză a recalculării pensiilor: Guvernul plafonează 700.000 de pensii, unele pentru cel puțin 5 ani

„În interior au discutat o perioadă de timp, după care inculpatul i-a solicitat persoanei vătămate să se dezbrace, aceasta fiind de acord şi s-a conformat. După aceasta cei doi au întreţinut un raport sexual normal consimţit pe podeaua camerei locuinţei. După aproximativ 20-30 minute, persoana vătămată s-a îmbrăcat şi a plecat spre locuinţa de domiciliu, iar inculpatul a rămas în acel imobil”, arată rechizitoriul.

Băiatul, trimis în judecată pentru „act sexual cu un minor”

La audieri, băiatul de 17 ani a recunoscut că a întreținut relații sexuale cu fata de 11 ani, însă a susținut că aceasta i-ar fi spus că are vârsta de 14 sau 16 ani. Apărarea băiatului nu a fost însușită de procurorul de caz, care a subliniat că inculpatul știa că între ei este o diferență mai mare. Conform legii, doar dacă diferența dintre cei doi nu depășește 3 ani, atunci fapta nu poate fi sancționată ca „act sexual cu un minor”. 

Cu toate acestea procurorul de caz a decis că, în cazul de față, nu se confirmă infracțiunea de viol, apreciind că fata de 11 ani a consimțit la întreținerea relațiilor sexuale, iar acordul acesteia a fost valabil. 

Consimțământul victimei nu a fost stabilit în urma unei expertize psihiatrice sau evaluări psihologice.

Andrew Tate, plasat în arest la domiciliu, iar Tristan, sub control judiciar, în dosarul în care cei doi sunt acuzaţi de trafic de minori
Recomandări
Andrew Tate, plasat în arest la domiciliu, iar Tristan, sub control judiciar, în dosarul în care cei doi sunt acuzaţi de trafic de minori

Procurorul și-a formulat convingerea din analiza declarațiilor celor audiați. Astfel, la aproape cinci ani distanță de la sesizarea faptei, ancheta a fost finalizată cu propunerea de trimitere în judecată a tânărului, care în prezent are 22 de ani, sub acuzația de act sexual cu minor, infracțiune pentru care pedeapsa este mai blândă decât cea pentru viol. 

Soluția procurorului de caz a fost confirmată și de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, iar pe 6 aprilie, Judecătoria Vaslui a dispus începerea cercetării judecătorești. Procesul este programat să înceapă pe 6 iunie. 

Deși polițiștii spun că o copilă de 11 ani din Vaslui a fost violată, procurorii decid că fetița și-a dat consimțământul. Nimeni nu a evaluat-o psihologic

Polițiștii au încadrat fapta la viol 

Singurii care s-au opus încadrării faptei la infracțiunea de act sexual cu un minor au fost polițiștii. La finalul cercetărilor aceștia au înaintat referatul procurorului de caz cu propunerea de trimitere în judecată pentru viol. 

Procurorul de caz nu a fost de acord cu această încadrare și a întors dosarul cu propunerea de încadrare la act sexual cu un minor.

Surse din cadrul Poliției Vaslui pentru Libertatea:

În privința leziunilor descoperite pe corpul fetei, ancheta avea să concluzioneze că acestea au provenit în urma unor altercații pe care fata de 11 ani le-ar fi avut la școală.

Protecția Copilului nu a fost sesizată. Minora a mai suferit un abuz sexual

Potrivit dosarului consultat de Libertatea, probele sunt declarația victimei, raportul medico-legal întocmit a doua zi după comiterea faptei, declarațiile martorilor, respectiv procesele verbale de reconstituire și cercetare la fața locului.

În ciuda vârstei fragede a persoanei vătămate, audierea victimei nu s-a realizat în prezența unui psiholog de la Protecția Copilului, așa cum cere legea în dosarele de infracțiuni sexuale cu victime minore. 

Potrivit oficialilor Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Vaslui, minora a ajuns în atenția instituției abia un an mai târziu, când a fost din nou victimă a unei infracțiuni sexuale. 

Și în cel de-al doilea dosar fapta a fost încadrată tot la act sexual cu un minor.

„Minora nu apare în evidențele noastre decât începând cu anul 2018. Este posibil ca în 2017 audierea să se fi realizat în prezența asistentului social de la primăria din comună. Se mai întâmplă astfel. Cert este că în 2018 noi am fost sesizați, iar față de minoră a fost luată atunci și o măsură de protecție”, a declarat pentru Libertatea Irina Câmpeanu, purtător de cuvânt al DGASPC Vaslui. 

Refuzul Parchetului 

Libertatea a solicitat Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui o serie de precizări în legătură cu acest caz, însă instituția nu a dat curs solicitării, invocând că informațiile se pot obține doar de la instanță. Oficialii instituției au refuzat să răspundă și dacă la nivelul unității de Parchet există o practică judiciară unitară în privința pragului de vârstă la încadrarea infracțiunilor sexuale cu victime minore. 

Potrivit răspunsului comunicat ziarului, în prezent, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui sunt în lucru 81 de dosare în care se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de act sexual cu un minor. 

Anul trecut, procurorii din Vaslui au soluționat 11 astfel de dosare. În cinci dintre ele procurorii au dispus soluția de clasare, în celelalte șase inculpații au fost trimiși în judecată.

Deși polițiștii spun că o copilă de 11 ani din Vaslui a fost violată, procurorii decid că fetița și-a dat consimțământul. Nimeni nu a evaluat-o psihologic
Copilă abuzată. Fotografii cu rol ilustrativ 123RF

CSM a cerut ca actele sexuale cu minori de până la 14 ani să fie considerate viol

În urmă cu un an, Consiliul Superior al Magistraturii a înaintat o propunere Ministerului Justiției prin care solicita introducerea unui prag de vârstă de la care se prezumă că minorii pot consimţi un act sexual. Decizia a fost luată în urma verificărilor efectuate de Inspecția Judiciară la Parchetele și instanțele din țară. Controlul a vizat toate dosarele de infracțiuni sexuale cu victime minore, înregistrate din 2014 până la data verificărilor. 

Concluziile raportului indicau ceea ce presa relata de mai mulți ani: procurorii și judecătorii din România nu au o practică unitare în instrumentarea acestor cazuri. Astfel, infracțiuni sexuale comise asupra unor copii de 11-12 ani sunt încadrate de unii magistrați la act sexual cu minor, în timp ce alții le consideră viol. 

Aceste abuzuri au fost încadrate la infracţiunea de viol doar atunci când judecătorii au cerut o expertiză psihiatrică a victimei, care a demonstrat că, din cauza vârstei sale, ea nu avea discernământul necesar pentru a consimţi un act sexual.

„Dezvoltarea comportamentului sexual face parte din experiențele fiecărui copil, copiii manifestând comportamente sexuale încă de timpuriu, însă pasul spre o activitate sexuală propriu-zisă trebuie decis în mod liber și făcut astfel încât acesta să nu prejudicieze sau să pericliteze dezvoltarea psihică a copilului implicat într-o astfel de activitate”, preciza CSM în punctul de vedere privind propunerile de modificare a Codului Penal.

USR a cerut pragul de 16 ani. Ministerul Justiției a dat aviz negativ

Dezbaterile privind modificarea legislației penale în cazul infracțiunilor sexuale nu au ajuns până în prezent la un consens. Comunitatea Declic reclama în luna februarie, anul curent, că Ministerul Justiției a dat aviz negativ pentru un alt proiectul de lege, înaintat de USR, care încadrează ca viol orice act sexual cu un minor mai mic de 16 ani. 

Ministrul Cătălin Predoiu a reacționat, precizând că proiectul Legii 494/2021a USR conține „grave deficiențe din punctul de vedere al tehnicii legislative”. 

El a mai invocat că punctul de vedere al Ministerului Justiției, asupra oricăror propuneri legislative, are preponderent caracter tehnic, având rol consultativ.  

Între timp însă, proiectul propus de USR a rămas în așteptare, la fel cum proiectul înaintat de CSM stă în sertarele Ministerului Justiției, iar unii magistrați continuă să încadreze astfel de abuzuri fără a lua în considerare discernământul unui copil de 11 ani de a consimți sau nu un act sexual. 

*Numele victimei a fost schimbat pentru a-i proteja identitatea.

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

O femeie care avea pensia 1.900 lei a primit la recalculare 10.284 lei. Ce a observat Zoica Gheorghe în documente
Știrileprotv.ro
O femeie care avea pensia 1.900 lei a primit la recalculare 10.284 lei. Ce a observat Zoica Gheorghe în documente
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Viva.ro
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Fosta mare iubire a lui Alain Delon a ajuns la căpătâiul actorului. Jurnaliștii francezi au dat detalii de la priveghi. Delon și-a dorit să fie depus pe un pat negru, din piele
Libertateapentrufemei.ro
Fosta mare iubire a lui Alain Delon a ajuns la căpătâiul actorului. Jurnaliștii francezi au dat detalii de la priveghi. Delon și-a dorit să fie depus pe un pat negru, din piele
Cartierul de lux din București unde chiria e peste salariul minim pe economie. Cât costă, de fapt, să stai aici
FANATIK.RO
Cartierul de lux din București unde chiria e peste salariul minim pe economie. Cât costă, de fapt, să stai aici
Darren Cahill a rupt tăcerea. Australianul a dezvăluit motivul pentru care Sinner a putut să joace, deși a fost prins dopat de două ori
GSP.RO
Darren Cahill a rupt tăcerea. Australianul a dezvăluit motivul pentru care Sinner a putut să joace, deși a fost prins dopat de două ori
Animalul din România pe care nu vrei să-l vezi niciodată. E abil în camuflaj și e mai periculos decât un urs înfometat
FANATIK.RO
Animalul din România pe care nu vrei să-l vezi niciodată. E abil în camuflaj și e mai periculos decât un urs înfometat
Cum ascunzi firele de păr albe fără să te vopsești. Șase trucuri geniale
Unica.ro
Cum ascunzi firele de păr albe fără să te vopsești. Șase trucuri geniale
"I told you. Stupid...". De aici a pornit conflictul de amploare la Sepsi! Fotbalist luat de gât şi tumefiat de colegul său, într-o criză de nervi | EXCLUSIV
Orangesport.ro
"I told you. Stupid...". De aici a pornit conflictul de amploare la Sepsi! Fotbalist luat de gât şi tumefiat de colegul său, într-o criză de nervi | EXCLUSIV
Au furat sacii cu ambalaje pentru a le recicla din nou. "Afacerea" bănoasă care a ajuns până pe masa ministrului
Observatornews.ro
Au furat sacii cu ambalaje pentru a le recicla din nou. "Afacerea" bănoasă care a ajuns până pe masa ministrului
Horoscop 23 august 2024. Fecioarele ar trebui să se concentreze pe cele mai urgente treburi și să limiteze risipa de resurse de orice fel
HOROSCOP
Horoscop 23 august 2024. Fecioarele ar trebui să se concentreze pe cele mai urgente treburi și să limiteze risipa de resurse de orice fel

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI