În total, despăgubirile achitate anul trecut de companiile membre ale Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) pentru acoperirea pagubelor provocate locuinţelor de furtuni au depăşit 25,5 milioane de lei, fiind duble faţă de 2022.
Raportat la ultimii 10 ani (2014-2023), valoarea totală a despăgubirilor achitate în baza asigurărilor facultative de locuinţe pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de furtuni a ajuns la 102 milioane de lei, fiind acoperite prejudicii rezultate din peste 30.340 de daune avizate în baza acestor tipuri de poliţe.
Potrivit analizei efectuate la nivelul asociaţiei, în medie, în fiecare zi din 2023, companiile de asigurări membre UNSAR au achitat 13 dosare de daună, cu o valoare de peste 70.000 de lei, doar pentru daune provocate de furtuni locuinţelor asigurate.
Asigurare facultativă pentru pagubele produse locuințelor de furtuni
Pagubele produse de furtuni locuinţelor şi bunurilor pot fi acoperite de o asigurare facultativă de locuinţă.
Acest tip de poliţă poate fi emis pentru imobilele care sunt deja protejate printr-o asigurare obligatorie PAD şi poate oferi un nivel de protecţie extins, la valoarea reală a clădirii şi/sau a bunurilor deţinute.
Astfel, printr-o asigurare facultativă pot fi acoperite o serie de fenomene naturale, dar şi alte tipuri de riscuri precum: cutremure, alunecări de teren, incendii, explozii, căderi de corpuri, inundaţii produse de avarii ale instalaţiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecţiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc.
De asemenea, o asigurare facultativă poate fi personalizată prin clauze speciale, în funcţie de specificul fiecărei locuinţe şi de nevoile individuale ale clienţilor.
Spre exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor, avariile panourilor fotovoltaice sau chiar se pot oferi soluţii în cazul unor urgenţe – prin intervenţia unor specialişti atunci când situaţia o impune (avarii instalaţii de apă/gaze/încălzire, pene de curent, avarii ale acoperişului, sistemelor/elementelor de acces în locuinţă etc.).
Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a fost înfiinţată în 1994 şi reprezintă 21 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de peste 90% din piaţa locală de asigurări.
FOTO: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro