Autorităţile locale sunt bune de plată atunci când nu-şi fac treaba, iar oamenii care suferă din cauza asta cer să li se facă dreptate, în instanţă. 

Pentru că în România, procesele pot dura şi ani de zile, iar asta înseamnă timp pierdut prin sălile de judecată şi bani pentru avocaţi, puţini se încumetă să se lupte în instanţă cu autorităţile statului. Dar legea le dă câştig de cauză celor care o fac. Dovadă sunt sentinţele de pe portalul hotărârilor judecătoreşti, în trei cazuri cu pietoni care au fost accidentaţi din cauza gropilor din trotuare.  

Venită în vacanţă, a ajuns cu salvarea la spital

În august 2021, Laurența C. venise în staţiunea Durău din Neamţ ca să se bucure de aerul curat şi de frumuseţea naturii. Vacanţa ei s-a sfârşit însă brusc, la Unitatea de Primiri Urgenţe din Piatra Neamţ.

Într-o sâmbătă dimineaţa, pe 7 august 2021, femeia de 58 de ani se plimba prin centrul staţiunii, alături de nora şi de fiul ei. Mergeau pe trotuar, iar la un moment dat, spune Laurența, ea „a auzit din curtea unei pensiuni învecinate un zgomot ce mi-a distras atenţia şi, după unul-doi paşi, am călcat în gol, într-un canal betonat”. 

Mircea Drăghici, deputatul care în 2018 a golit conturile PSD, se pregătește pentru liberarea condiționată. Ce sume nejustificate a găsit instanța în averea lui
Recomandări
Mircea Drăghici, deputatul care în 2018 a golit conturile PSD, se pregătește pentru liberarea condiționată. Ce sume nejustificate a găsit instanța în averea lui

Acel canal, care asigura scurgerea apei de pe carosabil, avea o adâncime de 70 de centimetri. Pe deasupra, era pavat cu dale de beton ce formau trotuarul pentru pietoni, dar din cauza greutăţii maşinilor care parcau adesea pe trotuar, multe dintre dale se rupseseră şi erau prăbuşite în canal. 

Gropile, vechi de ani de zile, erau nesemnalizate şi reprezentau un pericol pentru turişti, avertiza presa locală, încă din 2015.  

screen-shot-2024-07-15-at-10-54-59-amIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

În cădere, Laurența C. şi-a rupt un picior şi s-a rănit la celălalt, care i-a fost răzuit de marginea betonată a canalului. Aflându-se sub şoc, ea s-a ridicat imediat din canal, dar, pentru că nu mai avea susţinere în gamba fracturată, a căzut încă o dată, în genunchiul drept, pe trotuarul din beton. 

În urma accidentului, femeia a fost preluată de un echipaj de la Salvamont Neamţ şi apoi de o ambulanţă, care a dus-o la spital.

Din cauza gropii din trotuar, şi-a pierdut locul de muncă 

Programul care-i ajută pe adolescenții români să se dezvolte în afara școlii: „Ne dorim ca peste un milion de tineri să deprindă abilitățile de viață și de carieră”
Recomandări
Programul care-i ajută pe adolescenții români să se dezvolte în afara școlii: „Ne dorim ca peste un milion de tineri să deprindă abilitățile de viață și de carieră”

În septembrie 2021, la o lună după accident, Laurența C. a cerut Tribunalului Neamţ ca autorităţile locale care nu au reparat acel trotuar să fie obligate să-i plătească 100.000 de euro despăgubiri. În cerere, femeia a explicat că procedează astfel, fiind motivată şi de localnicii care, sărind să o ajute în ziua accidentului, i-au spus că acel drum e aşa de peste 5 ani, deşi toată lumea e afectată din cauza asta.

Presa locală relata, în 2015, despre „un accident cu o fetiţă care a căzut într-una din gropi şi şi-a rupt un picior”, dar şi despre „copii care cad, împiedicându-se de fiarele ce sunt în afara betonului”.

Atunci când a suferit accidentul, Laurența C. era director general la o companie cu capital privat, iar contractul ei urma să expire în august 2023. După ce piciorul i-a fost pus în ghips, ea n-a mai putut munci şi a stat în concediu medical mai mult de trei luni, până în noiembrie 2021. 

A doua zi după terminarea concediului, prin decizia consiliului de administraţie al companiei, ea a fost dată afară de la societatea unde era angajată şi, prin urmare, a cerut în instanţă să fie despăgubită şi cu pierderile salariale. 

Instanţa spune că și femeia are partea ei de vină 

„Blestemul lunii august” bântuie din nou Rusia. Cum ar putea răspunde Putin, primul lider rus de la Stalin încoace care a pierdut teritorii în fața unei armate străine
Recomandări
„Blestemul lunii august” bântuie din nou Rusia. Cum ar putea răspunde Putin, primul lider rus de la Stalin încoace care a pierdut teritorii în fața unei armate străine

Potrivit Codului Civil, „cel care cauzează altuia un prejudiciu printr-o faptă ilicită, săvârşită cu vinovăţie, este obligat să îl repare”. În cazul de faţă, Tribunalul Neamţ a stabilit că „fapta ilicită constă în omisiunea de a lua măsurile necesare pentru întreţinerea corespunzătoare a drumului judeţean DJ155F, obligaţie care revenea Consiliului Judeţean Neamţ, ca administrator al drumului”.

Pe de altă parte, judecătorul a stabilit că Laurența C. are jumătate din vină pentru producerea accidentului, pentru că a dovedit o „lipsa de diligenţă în adaptarea mersului la condiţiile efective de trafic, vizibile la momentul accidentării”.

Pe 5 martie anul acesta, Tribunalul Neamţ a decis că pârâţii Consiliul Judeţean Neamţ şi UAT Judeţul Neamţ, în solidar, trebuie să-i plătească Laurenței C. 30.000 de euro – daune morale, 187.487 de lei – despăgubiri decurgând din încetarea raporturilor de muncă; 575 de lei – cheltuielile de îngrijiri medicale şi 4.222 de lei – cheltuieli de judecată.

Consiliul Judeţean Neamţ, dar şi Laurența C. au atacat decizia, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Bacău, care a stabilit primul termen al procesului în septembrie 2024. Între timp, autorităţile locale au reparat trotuarul din staţiunea Durău. 

O groapă mai mică, 8.800 de euro despăgubiri

Un alt caz în care instanţa a decis că autorităţile sunt bune de plată este cel al Claudiei U., din Braşov. Pe 19 decembrie 2022, în jurul orei 21:00, mergând în vizită la o cunoştinţă care locuia pe strada De Mijloc din oraş, Claudia U. şi-a prins piciorul stâng într-o groapă din trotuar.  

Afară era întuneric, iar acea groapă, căscată în asfalt lângă un cămin de vizitare a rețelei de fibră optică, „era nesemnalizată şi neacoperită de multă vreme. Nu era mare, dar avea o adâncime considerabilă”, a declarat o cunoştinţă a Claudiei U., audiată ca martoră la proces.

Claudia U. lucra ca hairstylist, era divorţată şi avea grijă singură de copilul ei, în vârstă de 3 ani. Ea a ajuns la spital după două săptămâni de la accident, timp în care a dus durerea pe picioare. Medicii au constatat că ea a suferit o traumă la nivelul genunchiului stâng (fractură subcondrală de platou tibial lateral, fără colaps), pentru care are nevoie de circa 40-45 de zile de îngrijiri medicale. 

În iunie 2023, Claudia U. a dat în judecată Primăria Braşov şi a cerut să i se plătească 80.000 de lei daune morale. La introducerea acţiunii în instanţă, femeia a achitat o taxă de timbru de 100 de lei.

Primăria s-a apărat la proces spunând că „cetățenii nu au sesizat existenţa vreunei gropi pe strada De Mijloc, fiind o datorie cetăţenească a fi anunţată o altfel de groapă, Primăria neputând să verifice toate străzile din Braşov”.

„Nu se poate reţine o culpă a locuitorilor municipiului Braşov, că nu ar fi anunțat prezența gropii din trotuar, pe site-ul pus la dispoziţie de pârâtă (primărie – n.r.)”, a precizat Judecătoria Braşov, în motivarea sentinţei. „Aceasta măsură, deşi de ajutor pentru pârâtă în identificarea urgentă a gropilor periculoase din Braşov, nu o exonerează de obligația de a întreține în mod corespunzător trotuarele”.

Pe 20 mai 2024, instanţa a obligat Primăria Braşov să-i plătească Claudiei U. 1.850 de lei – daune materiale şi 2.125 de lei – cheltuieli de judecată. În ceea ce priveşte daunele morale, Judecătoria Braşov a apreciat că „suma de 40.000 de lei e proporţională cu prejudiciul suferit”.

Primăria Braşov a făcut apel, iar dosarul a ajuns la Tribunalul Braşov, care nu a fixat încă niciun termen de judecată.

1.000 de euro, după ce a căzut prin tabla ruginită 

Pe 24 februarie 2016, în jurul orei 2 noaptea, B.P.L. se afla pe o stradă din Târgu Mureş şi mergea spre casă, când, din senin, a căzut într-o gaură din asfalt acoperită cu o tablă ruginită care, sub greutatea lui, a cedat şi s-a rupt. Groapa, un cămin subteran care adăpostea cabluri electrice, avea peste un metru adâncime. B.P.L a fost ajutat să iasă de acolo de persoana care îl însoţea. 

În urma căzăturii, bărbatul s-a julit la nivelul coapsei, dar şi pe faţă şi a avut nevoie de 8-9 zile de îngrijiri medicale. În iunie 2016, el a dat în judecată Primăria Târgu Mureş şi societatea de distribuţie a energiei electrice, solicitând 20.000 de lei daune morale.

„Pârâtul municipiul Târgu Mureş are obligaţia de întreţinere şi reparare a străzilor, cât şi a reţelei de distribuţie a apei”, a subliniat instanța, în motivarea sentinţei. „Faptul că tablele (capacele) care acopereau canalizarea erau într-o stare precară, gata oricând să se rupă, reprezintă un pericol iminent pentru toţi trecătorii, mai ales că acestea se aflau pe trotuar, într-o zonă foarte circulată”. 

În decembrie 2017, Tribunalul Mureş a decis definitiv că Primăria Târgu Mureş şi societatea de distribuţie a energiei electrice trebuie să-i plătească lui B.P.L.,  în solidar, 4.500 de lei – daune morale şi 1.820 de lei – cheltuieli de judecată.  

După accidentul suferit de bărbat, autoritățile au dispus ca acele bucăţi de tablă să fie sudate.

Fotografii: vestea.net

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (3)

atthur   •   17.07.2024, 06:15

Adică ce zice-ti voi aici e faptul că NIMENI din ăștia n-a luat nici măcar un leu!!! Că mai durează un an,doi,pe la Curtea de Apel!!! Halal "dreptate"....

DoarDiviziaB   •   16.07.2024, 21:29

Aia cu Durau mi se pare normal insa sa iti rupi piciorul pentru ca ai calcat intr-o groapa din asfalt doar pentru ca nu ai cascat ochii mi se pare gresit. adica vrem strazi oglinda? nici in afara nu exista asa ceva.

    SorinMarcul   •   17.07.2024, 09:30

    DoarDiviziaB   •  16.07.2024, 21:29

    Aia cu Durau mi se pare normal insa sa iti rupi piciorul pentru ca ai calcat intr-o groapa din asfalt doar pentru ca nu ai cascat ochii mi se pare gresit. adica vrem strazi oglinda? nici in afara nu exista asa ceva.

    Bravo, cu așa atitudine o să progresăm mult. Hai să locuim în pădure dacă administrația nu are nici o datorie exceptând strângerea impozitelor. Sau să fim republică anarhistă. Când greșești ca persoană fizică ești nevoit să-ți asumi și să plătești, nu văd de ce ar trebui să fim mai puțin riguroși cu instituțiile. In afară nu sunt doar străzi oglindă, dar cred că nici primării care să dea vina pe cetățeni că nu au semnalizat groapa, asta e atitudine de stat totalitar.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cosmin nu a fost găsit nici acum, după ce și-a salvat fiica de la înec și a dispărut în valuri. Soția a urmărit de pe mal
Știrileprotv.ro
Cosmin nu a fost găsit nici acum, după ce și-a salvat fiica de la înec și a dispărut în valuri. Soția a urmărit de pe mal
Wow! Anca Țurcașiu, surprinsă în compania unui bărbat pe litoralul românesc, la plajă. Gesturile care au dat de bănuit că bărbatul ar fi noul ei iubit
Viva.ro
Wow! Anca Țurcașiu, surprinsă în compania unui bărbat pe litoralul românesc, la plajă. Gesturile care au dat de bănuit că bărbatul ar fi noul ei iubit
Poză de colecție! Cei 11 frați Buble, într-o singură imagine, la nunta mezinei. 5 fete și 6 băieți, printre care și jurnalistul Iosif Buble
Libertateapentrufemei.ro
Poză de colecție! Cei 11 frați Buble, într-o singură imagine, la nunta mezinei. 5 fete și 6 băieți, printre care și jurnalistul Iosif Buble
Locul din România care i-a dat pe spate pe străini. Are un potențial turistic uriaș, dar puțini români știu de el: ”Este frumos și unic. Sunteți foarte norocoși să locuiți aici”
FANATIK.RO
Locul din România care i-a dat pe spate pe străini. Are un potențial turistic uriaș, dar puțini români știu de el: ”Este frumos și unic. Sunteți foarte norocoși să locuiți aici”
Mama gimnastei Simone Biles, mărturie terifiantă după Jocurile Olimpice. A abandonat-o pe fiica sa din cauza drogurilor: „A fost greu, nu mă judeca după trecutul meu”
GSP.RO
Mama gimnastei Simone Biles, mărturie terifiantă după Jocurile Olimpice. A abandonat-o pe fiica sa din cauza drogurilor: „A fost greu, nu mă judeca după trecutul meu”
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
FANATIK.RO
Patru zodii sunt lovite de noroc în următoarele 4 zile. Vine cea mai bună perioadă și totul se schimbă în bine în viața lor
Anca Lungu, primul interviu după nunta cu milionarul Harry Arampatzis: 'O relație rezistă atâta vreme cât ambii parteneri își doresc în egală măsură să formeze acel cuplu' / Exclusiv
Unica.ro
Anca Lungu, primul interviu după nunta cu milionarul Harry Arampatzis: 'O relație rezistă atâta vreme cât ambii parteneri își doresc în egală măsură să formeze acel cuplu' / Exclusiv
"Nu ar trebui să arate aşa". De necrezut ce se întâmplă cu medaliile cucerite de Simona Radiş la Jocurile Olimpice de la Paris: "Parcă cineva n-a avut grijă de ele" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
"Nu ar trebui să arate aşa". De necrezut ce se întâmplă cu medaliile cucerite de Simona Radiş la Jocurile Olimpice de la Paris: "Parcă cineva n-a avut grijă de ele" | EXCLUSIV
Avertisment după recalcularea pensiilor. Zeci de mii de oameni ar putea primi venituri mai mici, din cauza uneori erori de soft
Observatornews.ro
Avertisment după recalcularea pensiilor. Zeci de mii de oameni ar putea primi venituri mai mici, din cauza uneori erori de soft
Horoscop 16 august 2024. Racii au ocazia de a transpune în realitate anumite concluzii la care au ajuns mai mult pe baza intuiției
HOROSCOP
Horoscop 16 august 2024. Racii au ocazia de a transpune în realitate anumite concluzii la care au ajuns mai mult pe baza intuiției

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI