Popa Aurel, Bucuresti: Am primit despagubiri pentru un imobil preluat de stat in 1987 si demolat. Pot solicita reevaluarea sumei primite pentru demolarea constructiei?
Intrucat in actul de vanzare-cumparare, incheiat in 1984, se prevedea ca cei 159 mp pe care era construit imobilul de locuit pe care dv. l-ati cumparat ramaneau doar in folosinta – si nu in proprietatea dv. – atat timp cat exista constructia pe acel teren, actualmente dv. nu aveti vreun temei legal nascut din acel contract de vanzare-cumparare in baza caruia sa pretindeti vreun drept asupra respectivei suprafete de teren. In ceea ce priveste posibilitatea solicitarii unei reevaluari a sumei de bani pe care ati primit-o cu titlu de despagubiri pentru imobilul ce v-a fost demolat in 1987, Legea 10/2001, privind regimul juridic al imobilelor preluate in mod abuziv de catre stat in perioada 1945-1989, recunoaste aceasta posibilitate celor indreptatiti.
Astfel, la art. 12 al. 2, se precizeaza ca, in cazul in care despagubirea primita nu a fost corespunzatoare valorii imobilului, persoana indreptatita poate solicita completarea despagubirii primite, pana la valoarea corespunzatoare a imobilului.
Potrivit art. 11 pct. 5, valoarea constructiilor expropriate in vederea demolarii se stabileste potrivit actelor normative in vigoare la data exproprierii si se actualizeaza cu indicele inflatiei la data platii efective.
In sustinerea solicitarii, dv. trebuie insa sa dovediti ca suma de bani pe care ati primit-o la acea data cu titlu de despagubiri nu reprezenta valoarea reala a constructiei expropriate in vederea demolarii.
Statutul-cadru al asociatiilor de proprietari.
Nicodin Tudor, Bucuresti: Adunarea generala a proprietarilor poate desfiinta comitetul executiv?
Statutul-cadru al asociatiilor de proprietari reglementeaza structura organizatorica a acestor asociatii, in sensul ca sunt formate din: comitetul executiv, presedintele si comisia de cenzori. Ca urmare, nu puteti renunta la aceasta componenta a structurii organizatorice (comitetul executiv). Adunarea generala poate, insa, sa aleaga alti membri ai comitetului executiv, daca cei care au fost alesi nu mai indeplinesc conditiile prevazute de lege ori nu mai intrunesc votul majoritatii membrilor adunarii generale.
Din datele prezentate de dv. in scrisoare, deducem ca decizia luata de adunarea generala a proprietarilor, prin care s-a dispus inlaturarea comitetului executiv, a fost anulata pe considerentul de a fi fost nelegala si netemeinica. Aceasta presupune, in principiu, restabilirea situatiei anterioare adoptarii acelei hotarari, daca mandatul membrilor comitetului executiv nu a expirat. In situatia in care mandatul a expirat, membrii asociatiei, in cadrul adunarii generale a tuturor proprietarilor, vor stabili, prin vot, noua componenta a comitetului executiv, precum si durata mandatului acestuia. (n.r. raspunsul la cea de-a doua intrebare il veti primi in ziarul de saptamana viitoare)