Lenjeria de corp si de pat, textilele, confectiile de orice tip, articolele de galanterie, mercerie, sticlarie, portelan, corpuri de iluminat, echipament sportiv si de agrement – toate sunt considerate produse nealimentare de uz curent.
Acestea nu sunt insotite la vanzare de certificate de garantie, dar consumatorul trebuie sa primeasca si sa pastreze bonul de cumparare sau orice alt mijloc pe baza caruia se poate stabili data si locul de achizitie a produsului. Pentru deficientele de calitate constatate dupa vanzare, cu exceptia celor cauzate de nerespectarea instructiunilor de folosire si pastrare, puteti fi despagubit de vanzator, in 30 de zile de la cumparare. Pe baza bonului fiscal produsul defect se inlocuieste cu unul bun, sau se restituie contravaloarea acestuia, daca nu e posibila inlocuirea.
Cu acordul consumatorului, vanzatorul poate remedia produsul defect in termen de cel mult 10 zile de la inregistrarea reclamatiei sau sa-i ofere acestuia spre vanzare un alt produs cu achitarea sau restituirea diferentei de valoare. In cazul retinerii produsului pentru remediere sau inlocuire, vanzatorul e obligat sa elibereze o dovada care sa contina elementele de identificare a produsului si termenul de solutionare a reclamatiei.
– Bunuri de folosinta indelungata
In aceasta categorie intra autovehiculele, aparatele de uz casnic, aparatura electronica, mobilierul, articolele sportive si piesele de schimb aferente. Acestea sunt insotite la vanzare de certificat de garantie, manual de utilizare precum si de documentele de cumparare (factura, chitanta etc.).
Pentru produsul defect, in cadrul termenului de garantie, consumatorul are dreptul la: remedierea, in termen de 10 zile, a deficientelor, inlocuirea produsului defect, cand acesta nu poate fi reparat si restituirea contravalorii actualizate a acestuia imediat dupa constatare. Pentru vicii ascunse pe intreaga durata medie de utilizare a produsului consumatorul are dreptul la remedierea defectiunii in termen de 10 zile de la data finalizarii expertizei tehnice, sau la inlocuirea acestuia.
Cum va feriti de produsele expirate
– cumparati produsele alimentare doar de la puncte de vanzare autorizate;
– asigurati-va ca ambalajul produsului nu este rupt;
– cititi cu atentie toate datele inscrise pe eticheta (denumirea sub care e vandut alimentul, lista ingredientelor din compozitie, cantitatea neta 4 la alimentele preambalate, termenul de valabilitate, conditiile de depozitare si folosire, denumirea comerciala si sediul producatorului, locul de origine sau provenienta alimentului sau concentratia alcoolica – in cazul bauturilor.
– verificati cu atentie ca termenul de valabilitate sa nu fie depasit;
– respectati conditiile de pastrare a produsului.