Aşa cum relatam într-un articol precedent, fostul guvern a aprobat o “schemă de ajutor de stat pentru compensarea pagubelor cauzate de fenomenul meteorologic de secetă severă manifestat în perioada aprilie – septembrie 2015”, plăţile urmând a fi făcute până la finele acestui an.
«Tot săracu-i păgubit»
Dar actul normativ conţine câteva restricţii pentru acordarea acestui ajutor financiar, care-i afectează, în primul rând, pe cei mai săraci dintre agricultori, adică pe cei care deţin suprafeţe mici de teren agricol, pentru mulţi, acestea fiind şi singurele surse de venit.
Astfel, potrivit actului normativ, nu vor primi despăgubiri cei care nu sunt înregistraţi la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), cu cererea unică de plată (subvenţia) aferentă anului 2015.
Or, pentru a te putea înscrie la APIA şi a primi subvenţia, este nevoie să deţii cel puţin un hectar de teren agricol, iar parcelele pe care cultivi grâu, orz, porumb, floarea-soarelui etc. trebuie să fie de minimum 30 de ari. Dar chiar şi cei care sunt înscrişi la APIA trebuie să completeze o declaraţieangajament, prin care se obligă să notifice în scris instituţia, în termen de 10 zile lucrătoare, despre “orice modificare privitoare la informaţiile declarate în cererea de ajutor”.
Avantaj pentru legumicultori
O altă condiţie pentru primirea despăgubirilor constă în deţinerea obligatorie a atestatului de producător. Iată ce precizează MADR într-un e-mail trimis redacţiei:
“Referitor la întrebarea dv. dacă pentru persoanele fizice este obligatorie existenţa atestatului de producător, vă transmitem următoarele: aşa cum este prevăzut în OUG nr. 45/2015, pentru beneficiarii schemei de ajutor – persoane fizice, deţinerea atestatului de producător reprezintă o condiţie de eligibilitate la plată. În fapt, acest document certifică calitatea de producător agricol, care desfăşoară o activitate economică”.
Aşa este, numai că atestate de producător deţin, de regulă, doar legumicultorii, nu şi cei care cultivă pe suprafeţe mici grâu, orz, porumb sau alte produse vegetale, vitale pentru consumul din gospodăria proprie.

Procedura şi documentele necesare

Dacă îndeplineşti toate aceste condiţii, trebuie să depui la APIA, până la data de 30 noiembrie 2015, o cerere-tip însoţită de: copie a B.I./C.I. sau, după caz, împuternicire/procură notarială; copie a atestatului de producător sau, după caz, copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului/Registrul naţional al asociaţiilor şi fundaţiilor sau a actului în baza căruia îţi desfăşori activitatea; copie a procesului-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor; dovada coordonatelor bancare/trezorerie. Ajutorul acoperă cel mult 20% din pierderea înregistrată.

 
 

Urmărește-ne pe Google News