„Au pierdut, practic, jumătate din viață și își vor petrece restul vieții încercând să se împace cu această idee și să înțeleagă ceea ce au pierdut”, a declarat unul dintre avocații celor doi.

Leon Brown și Henry McCollum, doi frați vitregi cu dizabilități intelectuale, au fost arestați în 1983. Aveau 20 și 16 ani când au fost acuzați de violarea și asasinarea unei fete de 11 ani.

Inițial, cei doi au fost condamnați la pedeapsa capitală, dar ulterior au fost condamnați la închisoare pe viață.

După ce au petrecut mai bine de trei decenii în spatele gratiilor, un test ADN a arătat că cei doi erau, de fapt, nevinovați. Mai exact, probele luate de pe o țigară de la locul faptei au legat crima de o altă persoană.

Cei doi au fost exonerați în 2014, iar un an mai târziu au dat statul în judecată, pentru a cere despăgubiri. Avocatul lor a acuzat polițiștii că i-au forțat pe cei doi să dea declarații false și chiar au ascuns anumite probe, pentru a închide dosarul.

„A fost vorba despre un viol și o crimă monstruoasă. O fată de 11 ani a fost omorâtă, iar guvernul a spus că aceste două persoane au săvârșit-o, că au mărturisit și că nu există nimic care să contrazică acest lucru. Acum știm că această crimă a fost acoperită intenționat”, a spus avocatul celor doi frați.

Acum, un juriu alcătuit din 8 membri a acordat fiecărui frate 31 de milioane de dolari, un milion pentru fiecare an petrecut în închisoare, dar și încă 13 milioane de dolari ca daune punitive.

Avocatul lor susține că aceasta este cea mai mare despăgubire combinată acordată vreodată în istoria Statelor Unite.

Erorile din sistem care produc drame

Spre deosebire de multe cazuri de exonerare, avocații celor doi frați au reușit să dovedească existența unor abateri, a precizat Rebecca Brown, directorul de politici al Proiectului Innocence – un ONG care luptă pentru drepturile celor care susțin că au fost condamnați pe nedrept, până la introducerea testelor ADN.

„Uneori, cineva a fost identificat greșit, dar nu intenționat, ci dintr-o eroare de sistem, care poate exista oricum. Asta nu înseamnă însă că nu a fost nicio abatere, ci că este greu de dovedit”, a spus Rebecca Brown.

Innocence Project, împreună cu alte grupuri din toată țara, a pledat pentru legi de compensare a condamnărilor nedrepte care să se aplice tuturor celor care au fost exonerați.

Din 1989, mai mult de 2.700 de persoane care au fost condamnate pe nedrept au fost exonerate de infracțiuni de stat și federale, potrivit Registrului Național al Exonerărilor.

Aproximativ 50% dintre persoanele condamnate pe nedrept sunt de culoare și mai puțin de 10% sunt femei.

Urmărește-ne pe Google News