– Nu incercati sa treceti “peste” problema. Efectul reparatoriu este mai durabil si mai real daca treceti “prin” problema. Evitarea travaliului emotional creeaza o ancora puternica in trecut si este doar o chestiune de timp pana cand veti resimti necesitatea de a incheia acel capitol.
– Evitati excesele si refugiul in mancare, dulciuri sau cumparaturi. Puteti constientiza ca acestea sunt doar surse de procurare a placerii si ca exista modalitati sanatoase de a face acest lucru.
– Chiar daca suferiti, evitati sa va victimizati. Unicitatea dumneavoastra ca fiinta si faptul ca faceti fata unui proces dificil fac din dumneavoastra o persoana cu resurse. Victimizarea inseamna in acest caz o desconsiderare a realitatii.
Ce este recomandat sa faceti?
– Cautati-va cat mai multe resurse in randul prietenilor, cunostintelor sau familiei. Cu cat veti castiga mai mult sprijin, cu atat perioada necesara vindecarii emotionale va fi mai usor de suportat.
– In cazul in care constatati modificari majore in viata dumneavoastra, este recomandabil sa discutati cu cineva despre problemele prin care treceti. Acesta poate fi un psihoterapeut, insa la fel de bine poate fi si un prieten apropiat.
– Acceptati necesitatea unei perioade de “doliu”. Daca nu resimtiti deloc pierderea, inseamna ca relatia nu a avut valoare pentru dumneavoastra. Prin urmare, este firesc sa fie dificil. Important este sa puteti trece peste durere si sa mergeti mai departe.
– Acordati-va atentie. Este foarte sanatos sa va oferiti cadouri si sa aveti grija de dumneavoastra, mai ales cand momentan nu este altcineva in acest sens.
– Dati-va permisiunea de a exterioriza durerea. Plansul are un puternic efect de eliberare emotionala.
– Mentineti atentia asupra prezentului si a viitorului imediat. Ancorarea in trecut este factor de risc in aparitia depresiei. In continuare exista o lume in care traiti si oameni cu care puteti intra in relatie.”