Pandemia ne-a schimbat obiceiurile zilnice în anul coronavirusului, iar sărbătorile vor fi și ele altfel decât în anii trecuți. Sărbătorile departe de cei dragi pot fi însă un factor de stres în plus, care accentuează stările de anxietate și depresia din pandemie.
Vorbim cu psihoterapeuta Raluca Anton despre cum să gestionăm grijile și temerile din pandemie, peste care se adaugă în această perioadă alergăturile prin magazine, goana după cadouri și pregătirea mâncărurilor tradiționale.
Cele mai importante declarații ale Ralucăi Anton:
- Simplul fapt că trece anul 2020 nu înseamnă decât că trece încă un an.
- E minunat să sperăm ca 2021 să fie diferit față de acest an și să vină cu lucruri mai bune decât anul care trece.
- Dacă transformăm aceste speranțe în așteptări și ne gândim că odată ce ajungem în 2021 lucrurile vor fi diferite, s-ar putea să fim foarte dezamăgiți, pentru că încă mai avem de dus toată povestea asta.
- Faptul că se termină anul nu înseamnă că se termină și pandemia.
Cum au trăit
anul oamenii care vin la terapie?
- Nu ne-am gândit că, din punct de vedere profesional, vom trecde printr-o perioadă în care va exista o criză socială și noi vom fi specialiști care să intervină.
- A fost foarte greu de dus, eu și colegii suntem foarte obosiți la final de an, pentru că am avut un număr extrem de mare de solicitări pentru terapie.
- Marea majoritate a solicitărilor au fost din categoria anxietății, diverse tulburări de anxietate care s-au activat foarte puternic în această perioadă.
- Multe solicitări au fost din categoria sănătății relaționale, pentru că relațiile care înainte scârțâiau au întâmpinat și mai multe dificultăți.
- Pe sfârșit de an am întâlnit mai multă tristețe, multă oboseală, acest sentiment de „parcă nu se mai termină”.
- Este dificil și pentru noi să fim sănătoși emoțional pentru a fi suport pentru cei cu care lucrăm.
De ce, de regulă, de sărbători, simțim tristețe?
- Pentru că se încheie un an, iar mintea, la final de an își face recenzii. Acum, cu atât mai mult.
- Cred că este natural să simțim aceste lucruri și ar trebui să învățăm să trăim aceste emoții și să ne spunem că e normal să simțim acest disconfort.
Ce le
recomandați celor care simt că nu mai pot acum, pe final de an?
- Pentru mulți, acest an a fost extrem de dificil. Când spunem a trece peste, ne gîndim la a învăța să spunem ce ni s-a întâmplat în această perioadă, să înțeleg ce ni s-a întâmplat.
- Luați-vă o foaie și un pix și încercați să răspundeți întrebării „ce am simțit anul acesta? Ce îmi dau seama despre mine? Cînd le-am mai simțit? Unde am învățat să trăiesc în acest mod trăirile? Cum aș putea face lucrurile altfel?”
- Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să stați cu voi, cu povestea voastră, să înțelegeți de unde vin aceste emoții. Emoțiile de acum nu sunt noi, intensitatea lor e nouă.
- Schimbarea apare când eu mă raportez la mine și nu la o normăși mă gândesc „cum aș putea să fac diferit față de cum am fost în alte momente ale vieții mele?”.
- Pentru a mă schimba, e important să învăț să fac ceva altfel.
- A trăi o viață din plin e invers proporțional cu cantitatea de bani pe care o avem. Faptul că am mult nu prezice starea de bine din punct de vedere emoțional.
- Starea de bine din punct de vedere emoțional prezice abilitatea de a mă înțelege foarte bine, de înțelege cine sunt, ce sunt, care sunt lucrurile care mă definesc. Starea de bine mai este prezisă de sens si semnificație, adică, care este rolul meu în lumea asta?
Emisiunea Adriana Nedelea LA FIX poate fi urmărită pe site-ul Libertatea și pe pagina de Facebook.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!