Dr. Valeriu Gheorghiță a explicat, într-o intervenție la Digi 24, că primii pe lista celor care vor primi serul se vor afla persoanele care lucrează în sistemul sanitar, ”în jur de 500.000 de angajați”, cei din cadrul direcțiilor de asistență socială, circa 3.500 de oaneni, și cei din centrele destinate persoanelor vulnerabile, aproximativ 15.000 de persoane”.
Strategia de vaccinare a fost elaborată de Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, organism interministerial în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului și coordonarea prim-ministrului.
Guvernul a aprobat în ședința de vineri, 27 noiembrie, strategia de vaccinare împotriva noului coronavirus. Hotărârea de guvern stabilește care sunt categoriile prioritare la vaccinare: angajaţii din domeniul Sănătăţii, asistenţei sociale, cei din categoria de risc şi personalul din ”domenii-cheie”.
Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID în România a mai spus că ”au fost identificate deja locațiile în care va avea loc vaccinarea și se lucrează la criteriile pe care trebuie să le îndeplinescă aceste locații”.
Dr. Valeriu Gheorghiță a afirmat că, dacă totul decurge normal, ”sper ca până în toamna lui 2021, 70% din populație, adică 10-15.000.000 de români, să fie deja vaccinată, situație în care putem vorbi că vom stăpâni pandemia”.
Vaccinul împotriva COVID dezvoltat de Pfizer și BioNTech va putea primi autorizarea în UE până la finalul anului, în vreme ce serul celor de la Moderna va putea primi undă verde la începutul lui 2021, ceea ce înseamnă că debutul campaniei de vaccinare în statele membre va avea loc cel mai devreme în ianuarie.
După Pfizer, și Moderna a cerut autorizare de urgență în Europa și SUA pentru vaccinul anti-COVID.
Pe 30 noiembrie, Comisia Europeană a semnat contractul pentru achiziția a până la 400 de milioane de doze de vaccin COVID dezvoltat de firma germană CureVac. A fost al cincilea contract semnat de UE cu producătorii de vaccin.
Pe 25 noieumbrie, ministrul finanțelor publice, Florin Cîțu, a anunțat că a semnat o plată externă către Comisia Europeană în valoare de peste 12 milioane de euro, reprezentând avansul pentru vaccinul anti-COVID-19.