- Medicii care l-au avut în grijă așteaptă și acum să li se facă analizele.
Bărbatul, internat luni seara pe secția de nefrologie a Spitalului Universitar București, plasat pe cheiul Dâmboviței, în zona Eroilor, era bolnav încă din 13 martie. Pacientul de 74 de ani avea febră și tuse seacă. A ajuns la Universitar, după ce un centru privat de dializă l-a respins din cauza temperaturii foarte crescute: 38,3.
”Avea febră și tușea sec”
Pacientul făcea dializă trei zile pe săptămână: luni, miercuri și vineri. A început să se simte rău încă de vinerea trecută, pe 13 martie. Avea febră și tușea sec. La centrul privat de dializă l-au redirecționat spre sistemul public.
În primă fază, nu i se putea face testul pentru COVID-19, fiindcă nu avea ”context epidemiologic”, adică nu avusese contact cu alți pacienți infectați și nici nu călătorise în afara țării.
Luni seară a ajuns la Spitalul Universitar, unde medicii l-au testat pentru celălalt ”suspect obișnuit” pentru simptomele lui: virusul gripal. Nu avea însă gripă.
Pe a doua radiografie, medicul curant a văzut semnele
A rămas pe secția de nefrologie, alături de alți doi pacienți dializați, încă 5 zile până să i se pună diagnosticul corect.
Nefrologul său a cerut, de la început, consult de medicină internă, iar internista de gardă a decis să trateze cazul ca pe o pneumonie, deși radiografia nu era suficient de limpede în acest sens, spun surse din spital, care cunosc cazul. Bărbatul a fost trecut pe antibiotice.
Medicul curant, o femeie nefrolog, s-a alarmat după ce, de la o zi la alta, saturația de oxigen se modificase brusc, în jos. Așa că joi a decis să repete radiografia pulmonară.
Pe radiografie a văzut imagini specifice cumva celor pe care le are pe radiografie un bolnav cu COVID-19.
Medic din spital:
Refuzul directorului medical de a face testul
Nefrologul și-a anunțat întâi șeful de secție și infecționistul spitalului. Decizia a ajuns însă la directorul medical, care a decis pe moment că nu este necesar testul molecular pentru COVID-19, pentru că, din nou, bărbatul ”nu avusese context epidemiologic”.
Reținerea de a face teste de coronavirus a venit, în mai multe spitale, pe fondul crizei de teste și a insuficientei capacități de testare a laboratoarelor, pe care Ministerul Sănătății a recunoscut-o abia după ce Libertatea a adus situația în spațiul public.
După noaptea de joi spre vineri însă, bărbatul a început să se simtă tot mai rău, a făcut febră, iar dificultățile de respirație s-au agravat. Vineri a fost aprobată testarea pentru COVID-19, iar testul prelucrat la Institutul Cantacuzino s-a întors pozitiv spre seară, spun surse medicale apropiate cazului.
printre care și medici, așteaptă testul
Vineri seară, pacientul și unul din colegii de salon au fost transferați la Spitalul ”Victor Babeș”, iar celălalt coleg de salon a ajuns la ”Matei Balș”. Medicii au făcut apoi o listă cu oamenii care intraseră în contact cu bolnavul.
17 persoane este posibil să fie infectate, de la acest caz nedepistat la timp. Toți așteaptă ancheta epidemiologică a DSP, care momentan nu a început, spun medici din spital.
Trei dintre cei 7 nefrologi ai secției sunt acum acasă, în izolare, așteptând să fie testați. Dacă sunt însă infectați, este posibil să fi dat deja infecția mai departe.
Pe secția de nefrologie nu se poartă mereu măști. Nici nu sunt suficiente, iar noi trebuie să semnăm de fiecare dată într-un tabel dacă luăm măști. Cei care l-au tratat direct au o mare șansă să fie infectați, chiar dacă n-au încă simptome.
Medic de la ”Universitar” , cel mai mare spital din România:
Medicii spun că nu au fost instruiți ce să facă, în caz de infecție cu COVID-19
”Nu am fost instruiți deloc legat de ce facem noi când avem un caz de COVID-19 în spital. Nu s-a discutat cine când și cum face dacă ajungem în această situație”, spune același cadru medical.
Prima dată când medicii au folosit echipamente de protecție în acest caz, mai spun sursele Libertatea, a fost abia după diagnostic, când medicul șef UPU le-a făcut și instructajul celor de la nefrologie despre cum ar trebui folosite aceste echipamente.
În prezent, personalul medical așteaptă ca oamenii DSP să facă ancheta epidemiologică, sperând să nu mai împrăștie virusul în restul spitalului Universitar, cel mai mare din România.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro