Patru dintre cei şase infractori au fost arestaţi pe 26 mai şi sunt încarceraţi la închisoarea din Orange County, Florida. Este vorba de Ionuţ Răducan, 33 de ani, Marius Dumitru, 27 de ani, Marius (Viorel) Dumitru, 34 de ani, şi Panait Dumitru, 32 de ani. Ei sunt acuzaţi de escrocherie, jaf, folosire nelegală de informaţii personale şi spălare de bani.
Ceilalţi doi membri ai bandei, Simona Trandafir, 39 de ani, şi Cătălin Trandafir, 45 de ani, au încercat să fugă prin Mexic, însă au fost prinşi şi arestaţi de poliţia din oraşul Tijuana pe 29 mai. În prezent, Poliţia din Florida a demarat procedurile pentru extrădarea celor doi în America.
Toți cei şase hoţi români locuiau într-o casă cu trei camere din vestul oraşului Orlando, într-o zonă unde chiria media lunară este de 1.500 de dolari pe lună.
Investigaţia Poliţiei din Florida, intitulată „Să nu furi”, a început pe 7 decembrie 2020, după ce au fost identificate, în primă instanţă, câteva zeci de biserici de la care furaseră românii. Denumirea operațiunii a fost inspirată din Biblie.
Potrivit Adevărul, care citează informaţiile furnizate de Departamentul de Poliţie din Florida, cei șase hoți români au furat peste 1.500 de cecuri din cutiile poştale ale bisericilor.
Cecurile cu cele mai mari sume donate, în valoare totală de 28.000 de dolari, au fost sustrase în perioada 7 ianuarie 2020-18 februarie 2020 de la Biserica Metodistă din oraşul Naples.
De aici au fost furate din cutiile poştale două cecuri a câte 5.000 de dolari, un cec de 8.000 de dolari şi un altul de 10.000 de dolari.
Anchetatorii americani precizează că datorită naturii organizării lor religioase, bisericile nu se aşteaptă la donaţii regulate şi drept urmare, nu ştiau că cecurile cu donaţii au fost furate.
Potrivit anchetatorilor, cei şase hoţi au reuşit să fure într-o singură zi cecuri de la nu mai puţin de 85 de biserici.
Fiecare furt dura sub 30 de secunde, se arată în rechizitoriu.
„Suspecţii mergeau la biserici în zilele în care nu erau slujbe religioase şi, drept urmare, erau şanse mai mici să fie văzuţi. Parcau maşinile lângă cutiile poştale ale bisericilor, pasagerul din dreapta scotea corespondenţa din cutia poştală, iar în mai puţin de 30 de secunde maşinile plecau”, scrie Adevărul.
Hoții aveau deschise mai multe conturi pe care le foloseau pentru a încasa banii de pe cecurile furate, apoi retrăgeau numerarul de la bancomate în mai puţin de 24 de ore, încercând astfel să ascundă faptul că banii fuseseră obţinuţi ilegal.
După câteva luni şi mai multe verificări, banca închidea contul, adesea cu o balanţă negativă din cauza numeroaselor retrageri de pe cecurile furate.
Anchetatorii au aflat că aceștia deschideau conturi bancare pe numele altor persoane, folosind paşapoarte românești pentru a ascunde adevăratul proprietar al conturilor.
Conform anchetatorilor, citați de Adevărul, „toate cecurile au fost depuse folosind ATM-uri, deoarece acestea nu au un mecanism care să verifice dacă fondurile sunt depuse în contul destinatarului de pe cec”.
Hoții au cheltuit sume mari de bani la restaurante şi magazine, iar zeci de mii de dolari au fost trimişi în România, în perioada 8 septembrie-24 noiembrie 2020.