Andrii Kovalenko, șeful Centrului ucrainean pentru combaterea dezinformării, a declarat luni că „primele trupe nord-coreene au intrat deja în zona de foc din regiunea Kursk”.
Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a confirmat ulterior acest lucru, numind evenimentul o „mică angajare” și subliniind că aceasta marca o implicare clară a Coreei de Nord în conflict.
Kovalenko a explicat că acest atac a fost un „angajament de luptă obișnuit” în regiunea Kursk, unde forțele ucrainene efectuează operațiuni de recunoaștere, identifică pozițiile inamice și lansează atacuri.
Potrivit acestuia, trupele nord-coreene, care purtau uniforme rusești, erau distribuite în unități ale armatei ruse pentru a se antrena în condiții de luptă. „A fost lansat un atac de artilerie asupra unei poziții unde se aflau atât soldați ruși, cât și nord-coreeni”, a adăugat el.
Kovalenko a subliniat că acest incident nu a fost un caz izolat și că în prezent se desfășoară „lupte zilnice” în apropierea orașului Sudzha, un punct central al avansului ucrainean în regiune.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că soldații nord-coreeni, despre care Ucraina estimează că sunt aproximativ 11.000, au suferit deja pierderi în zona Kursk. Kovalenko a mai spus că aceștia sunt antrenați timp de „câteva săptămâni” înainte de a fi trimiși pe front.
Potrivit acestuia, nord-coreenii reprezintă „o amenințare serioasă care necesită resurse suplimentare din partea forțelor noastre”. De asemenea, el a menționat că unii dintre aceștia au fost instruiți în utilizarea dronelor de recunoaștere și atac, iar această abilitare ar putea prezenta un risc pentru Coreea de Sud, în viitor.
Odată întorși în Coreea de Nord, aceștia ar putea folosi cunoștințele dobândite pentru a organiza „acțiuni teroriste în zonele de frontieră cu Coreea de Sud”, a explicat Kovalenko.
Business Insider nu a reușit să verifice independent informațiile prezentate de oficialul ucrainean. În ultimele săptămâni, serviciile de informații ucrainene au dezvăluit detalii despre echipamentele militare pe care Rusia le-ar fi furnizat Coreei de Nord, inclusiv mortiere, mitraliere, puști și rachete antitanc.
Experți în Coreea de Nord au explicat că parteneriatul militar dintre Moscova și Pyongyang aduce beneficii ambelor părți. Totuși, aceștia au subliniat și provocările logistice ce apar la integrarea celor două armate, cum ar fi barierele lingvistice, tensiunile rasiale între trupele rusești și nord-coreene și posibila supraveghere strictă din partea oficialilor nord-coreeni pentru a preveni desercțiile.
Recent, serviciile de informații ucrainene au interceptat o conversație audio între militarii ruși, care păreau să sugereze un început haotic al implicării trupelor nord-coreene în luptă.