- Nu s-a întâmplat așa, iar premierul Boris Johnson a explicat, într-o conferință de presă, că măsura închiderii școlilor din cauza coronavirusului ”ar putea face mai mult rău decât bine, fiindcă bunicii ar fi mai expuși în cazul în care li s-ar solicita ajutorul pentru a avea grijă de copii”.
- Deciziile Guvernului de la Londra sunt bazată pe strategia elaborată de ”Behvioural Insights Team”, o structură specializată în psihologie comportamentală.
- Experții au sugerat o abordare ”echilibrată” ce va ajuta la păstrarea mai multor persoane în siguranță: scolile rămân deschise, măsurile de auto-izolare pentru cetățeni sunt, deocamdată, amânate.
- ”Când am avea nevoie de măsuri stricte, mai târziu, în vârful îmbolnăvirilor de coronavirus, oamenii ar putea fi deja obositi de carantină și tentați să nu o mai respecte”, explică psihologii.
- ”E un joc de noroc pe care doar noi am ales să-l jucăm”, comentează un editorialist britanic.
Conform Sky, în conferința de presă de joi seară, din Downing Street, Johnson a explicat că deciziile lui sunt luate de comun acord cu un sfat al specialiștilor în psihologie comportamentală.
”Cea mai importantă sarcină, protejarea persoanelor în vârstă”
Cea mai importantă sarcină în aceste momente este protejarea persoanelor în vârstă, cele mai vulnerabile în timpul săptămânilor de vârf ale coronavirusului, când există riscul maxim de expunere la boală.
Boris Johnson:
Dacă școlile s-ar închide, a explicat Johnson, ar putea crește riscurile pentru ”bunicii noștri”, cărora li se va cere să ajute la îngrijirea copiilor.
Se vor închide unitățile de învățămând unde se vor raporta cazuri de infectare cu virusul chinezesc. Iar celor care au simptome ușoare li se recomandă să stea o săptămână acasă.
Într-un editorial intitulat ”De ce nu suntem încă în carantină?”, jurnalista Ailbhe Rea a expus modul de gândire al oficialilor britanici.
”De ce nu închidem școlile, de ce nu interzicem adunările și de ce nu le cerem tuturor să se autoizoleze?”
”Johnson a anunțat în această seară că acest coronavirus este cea mai gravă criză de sănătate publică e și a avertizat că multe familii își pot pierde persoanele dragi, așa că mulți se întreabă de ce guvernul nu face mai mult pentru a preveni răspândirea virusului. De ce nu închidem școlile, de ce nu interzicem adunările și de ce nu le cerem tuturor să se autoizoleze?”, se întreabă jurnalistul de la New Statesman.
Guvernul ”condus de știință”
Răspunsul este că guvernul este pur și simplu condus de știință. Nu este sigur, de exemplu, că închiderea tuturor școlilor, deși eficientă pentru reducerea răspândirii gripei, ar fi eficientă și în cazul Covid-19. Școlile ar trebui să fie închise luni întregi pentru ca măsura să fie eficientă. Ar crește riscurile, ni se spune. Copiii pot transmite virusul bunicilor lor, cărora, în multe cazuri, li se vor încredința nepoții.
Ailbhe Rea:
”Drumul lung” al luptei contra coronavirusului
Acum, Guvernul a sfătuit persoanele cu simptome ușoare să rămână acasă timp de șapte zile. Dar de ce nu toată lumea? Chris Whitty, ofițer medical principal, a declarat: ”Dacă intrăm în carantină totală, oamenii obosesc. Iar drumul de stârpire al acestui virus este lung”. Deocamdată, în Anglia nu au fost anulate manifestările, însă Scoția a anunțat că le va interzice pe cele cu peste 500 de oameni.
Behavioural Insights Team
Abordarea guvernului britanic este rezultatul discuțiilor cu un grup de consilieri, experți în psihologia comportamentală. Această unitate, denumită ”Behavioural Insights Team”, a fost înființată de David Cameron în urmă cu un deceniu, pentru ”sprijin specializat în elaborarea politicilor guvernamentale”. BIT e azi o organizație de sine stătătoare.
Teoria oboselii
Teoria oboselii pe care ar acumula-o cetățenii din cauza măsurilor de auto-izolare este rezultatul unor analize comportamentale ale acestei unități. Iar Guvernul a fost ghidat de dovezi care sugerează că oamenii nu ar putea sta în auto-izolare mai mult de câteva săptămâni.
Iar dacă vârful virusului în Regatul Unit nu se va întâmpla săptămâni întregi, decizia guvernului de a nu bloca țara este înțeleaptă. O carantină timpurie ar putea da naștere riscului ca oamenii să înceapă să ignore măsurile de protecție tocmai când va fi nevoie de ele cel mai mult.
Behavioural Insights Team:
”Pentru mulți, abordarea poate părea a fi un joc de noroc, unul pe care alte țări nu sunt să-l joace”, conchide ziarista citată.
- Până în prezent, peste 590 de persoane au fost testate pozitiv pentru coronavirus. 10 au murit, iar 18 s-au vindecat.