„Pot confirma că problema domniei legii și a luptei împotriva corupției a fost adusă în discuție în cadrul întâlnirii de către Donald Tusk”, a spus Preben Aamann, purătorul de cuvânt al președinteleui CE, potrivit Digi 24.
Întâlnirea cu Donald Tusk a fost singura care nu a fost urmată de declarații de presă. Până vineri, informațiile referitoare la discuția dintre cei doi oficiali au fost furnizate doar de la Palatul Victoria.
Comunicatul de presă emis de Guvernul României omite faptul că președintele CE a ridicat problema justiției și a luptei anticorupție de la noi din țară.
În comunicatul executivului român, Tusk doar „a subliniat deschiderea sa de a lucra îndeaproape cu România, inclusiv în perioada Președinției României a Consiliului UE, și a evidențiat rolul pe care statele central și est-europene pot să îl joace în consolidarea proiectului european.”
Potrivit guvernului de la București, alte subiecte abordate au fost: pregătirle pentru preluarea Președinției CE de către România la 1 ianuarie 2019, organizarea Summitului European informal de la Sibiu (în care se va dezbate viitorul blocului comunitar) de pe 9 mai 2019 și viitorul Cadru Financiar Multianual al UE.
Dăncilă s-a mai întâlnit la Bruxelles și cu Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, care a transmis că România trebuie să continue lupta anti-corupție și întărire a statului de drept.
Jean Claude Juncker a declarat și el că CE urmărește antent ce se întâmplă în România.
„Uneori putem avea impresia că anumite medii politice din România ar vrea să-şi ia anumite libertăţi în privinţa aplicării stricte a regulilor statului de drept. Am discutat despre acest lucru şi cred că, aşa cum am spus şi când a fost domnul Iohannis aici, sistemul judiciar din România funcţionează, când nu-l punem prea mult la încercare”, a punctat Jucker, după întâlnirea cu Viorica Dăncilă.
Dacian Cioloș, despre propunerea de revocare a Laurei Codruța Kovesi: „Nu știu cum se va termina acest circ periculos”