Gingivitele sunt inflamatii ale gingiei, determinate de placa bacteriana care se depune pe dinti in conditiile unei igiene necorespunzatoare.

In contact cu constituentii salivari aceasta se mineralizeaza, ducand la aparitia tartrului, care este un factor iritativ permanent asupra gingiilor. Sub actiunea tartrului, gingia se retrage si rezulta pungile parodontale, care in timp pot fi insotite de resorbtii osoase intinse cu aparitia mobilitatii dintelui in alveola osoasa.

Gingivitele pot fi prezente si in cazul:

– starilor fiziologice ale organismului, cum ar fi: pubertatea, ciclul menstrual, sarcina si menopauza – prin modificarile hormonale;
– bolilor de sistem: diabet, leucemii, anemii, hipovitaminoze – prin scaderea capacitatii de apararea a organismului;

– administrarii de medicamente precum: fenitoina (anticonvulsivant), blocanti ai canalelor de calciu (pentru controlul hipertensiunii arteriale), ciclosporina (medicament folosit pentru a impiedica organismul sa respinga un transplant).

De asemenea, pot aparea si forme mai putin placute cum ar fi gingivitele acute ulcero-necrotice sau gingivostomatitele herpetice.

Dintre factorii de risc amintim: fumatul, factorii genetici, stresul, dieta saraca in vitamine si minerale etc.

Aparitia sangerarii la periaj sau in timpul masticatiei, usoara mancarime a gingiei, senzatia de usturime sau discretele dureri la acest nivel sunt semne care trebuie sa orienteze pacientul spre medicul dentist. La o observare mai atenta, acesta mai poate sesiza si modificari ale coloratiei gingiei spre rosu deschis, a consistentei acesteia, precum si marirea in volum a papilelor gingivale si a marginii gingivale libere.

In formele simple de gingivite deseori este suficient un detartraj riguros, realizat in cabinetul stomatologic. De asemenea, medicul are obligatia sa instruiasca pacientul pentru realizarea unei igiene atente printr-un periaj corect, prin folosirea atei dentare si a apei de gura. In formele mai complicate, pe langa indepartarea tuturor factorilor favorizanti, este necesar si tratamentul medicamentos.

Dr. Ada Epistatu
Medic stomatolog

 
 

Urmărește-ne pe Google News