O mama disperata ne-a dezvaluit ca dupa ce a apelat de cateva ori la Politie pentru a distruge anturajul care-i furniza fiicei heroina, s-a adresat unui detectiv particular. Povestea relatata de o bucuresteanca e inedita, dar ascunde multa suferinta, chiar daca a gasit solutia sa-si rupa fiica de lumea drogatilor. „O colega de serviciu mi-a dat ideea salvatoare. Avea o cunostinta al carei fiu scapase de nenorocitii de furnizori cu ajutorul unui detectiv particular. Zona in care locuim noi e cunoscuta in tot Bucurestiul ca se vand drogurile la coltul blocului sau in buticuri. Politistii n-au facut insa mare lucru. Atunci am decis sa-mi apar copilul. Fetita mea fusese de doua ori la dezintoxicare, dar, dupa ce venea acasa, dupa cateva saptamani cadea din nou in capcana furnizorilor, a anturajului. Detectivul angajat de noi a reusit sa-i afle toti dealerii, toti prietenii cu care se droga, a facut fotografii si a adunat probe impotriva lor, astfel ca in final i-a convins sa-mi lase fata in pace. Am internat-o din nou, apoi am tinut-o in provincie, iar de cand a venit acasa nimeni nu s-a mai apropiat de ea. De fapt, fata crede ca si acum e urmarita tot timpul de detectiv”.
Cine sunt detectivii particulari si la ce pot fi ei folositi in Romania? Am aflat ca acesti temerari sunt pregatiti de singura scoala autorizata de Ministerul Educatiei, „Colegiul National de Detectivi si Securitate Privata”. Fiind o meserie controversata in Romania, o mana de profesionisti a gasit calea spre legalitate, fara a-i mai calca pe bombeuri pe ofiterii din SRI, SPP si Politie. Din 1999 pana in prezent 300 de persoane au terminat cursurile de 1,5 ani la acest Colegiu.
„Am facut lobby pe langa toate institutiile statului pentru a stabili cadrul legal al acestei meserii. Acest Colegiul National de Detectivi si Securitate Privata are toate aprobarile necesare. Profesori de la Academia de Politie, criminalisti, psihologi si specialisti in tehnici de investigare vin sa formeze, la un nivel profesionist, detectivi si agenti de paza”, ne-a declarat Iulian Moisescu, expertul de securitate al Colegiului.
Cum la noi in tara aceasta meserie e in faza de pionierat, societatea civila nu stie la ce ar putea fi utili acesti detectivi, cu toate ca ei ar putea rezolva o multime de probleme care nu tin de competenta politiei sau altei autoritati. „Dupa ce a absolvit Colegiul, detectivul poate functiona in cadrul unui cabinet de avocatura, ca sa aduca probe in rezolvarea litigiilor. Poate fi angajat de un parinte pentru a afla ce anturaj are si cu ce se ocupa prietenii copilului. E de notorietate ca un parinte nu mai are timp in ziua de azi sa-si supravegheze indeaproape copilul. De multe ori se intervine prea tarziu, adica atunci cand deja s-a savarsit o infractiune”, ne-a declarat directorul scolii de detectivi, Mihai Bugaru.
Detectivii isi mai pot exercita atributiile si in cadrul unei banci, ca in Occident, unde detectivul culege informatii despre clientii bancii, in sensul ca, dupa investigatii, el poate arata cat de solvabil este cel care a solicitat un credit urias. La fel, el poate monitoriza activitatea angajatilor bancii, astfel incat sa previna infractiunile din interior, atunci cand unii salariati incep sa mute banii bancii in conturile personale. Societatile de asigurari pot fi puse in garda in cazurile cand asa-zisi asigurati incearca sa fraudeze compania. Detectivul poate fi de folos si asociatiilor de handicapati, care de multe ori au de suferit de pe urma falsilor bolnavi.