Până în 2000, proba detectorului de minciuni era folosită doar de către polițiști, iar persoanele private nu aveau acces la această tehnologie. Ulterior, el a devenit o afacere pentru mulți privați care au crezut că vor da lovitura, însă mulți s-au înșelat. Cum la fel și detectoarele s-au mai înșelat. De exemplu a fost în cazul unui bărbat din Bistrița Năsăud care a fost condamnat la închisoare pe viață pentru trei crime și zece violuri. Viorel Chirilă a fost supus detectorului cu minciuni care l-a scos vinovat, iar după 20 de ani de ani s-a dovedit ca fiind o eroare judiciară. Bărbatul a murit în 2003 într-un spital. Inclusiv fostul polițist Cristian Cioacă a fost supus detectorului cu minciuni chiar de către foștii lui colegi, test pe care l-a picat. Pentru polițiști, proba detectorului cu minciuni poate influența o anchetă, chiar dacă în fața judecătorilor lucrurile stau altfel.
”În România nu există o reglementare pentru utilizarea detectorului cu minciuni, el, teoretic, nu are nicio relevanță, iar în fața instanței nu se constituie probă. Mai mult decât atât, chiar se consideră nelegală și ar trebui interzisă această practică”, a explicat avocatul Gheorghiță Mateuț.
Poligraful, o afacere eșuată
”Testul poligraf nu are calitate probatorie, ci doar un caracter orientativ în cadrul anchetei. El poate fi solicitat de ambele părți, atât de către anchetator, cât și de către inculpat”, ne-a declarat un reprezentant al Poliției.
În acest context, în care avocații susțin că testul poligraf se desfășoară la limita legalității, cei care au făcut o afacere din aceste cabinete bat în retragere și își închid pe rând centrele. De exemplu, cabinetul de testare deținut de cunoscutul psiholog criminalist Tudorel Butoi și-a încetat activitatea din cauza faptului că nu mai avea niciun fel de profit. Inclusiv în prezentarea acestor servicii se precizează că poligraful este un instrument care nu poate determina acuratețea sau validitatea testelor.
”Acestea se bazează în întregime pe competența specialistului poligraf. Specialiștii noștri îl utilizează cu profesionalism și competență, susținuți de experiență și acreditare”, a mai spus reprezentantul Poliției.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!