După debutul invaziei ruse la scară largă, din 24 februarie, președintele Volodimir Zelenski a anunțat o amnistie pentru cei care vor apăra Ucraina de ocupant.

„Fiecare are dreptul să-și apere țara în timp de război”

„Am scris o postare pe Facebook prin care i-am informat pe deținuți că a fost pregătit un proiect de amnistie și se elaborează o schemă de eliberare. Fiecare are dreptul să-și apere țara în timpul războiului”, spune activistul pentru drepturile omului Oleh Țvilîi.

Pentru a lupta pe front, persoanele care benficiază de amnistie trebuie să fi satisfăcut stagiul militar și să nu fi fost condamnate pentru fapte grave.

Potrivit activistului, doar în ziua de 12 martie, 400 de persoane au fost grațiate, „dar aceste procese au loc aproape în fiecare zi”.

Țvilîi spune că mulți șefi de închisoare nu au informat deținuții despre posibilitatea de a fi grațiați. Ei transmit că au început și revolte în interiorul penitenciarelor, fiind evident că nu toate persoanele private de libertate beneficiază de această prevedere a legii.

Lupta prin „informare” contra dezinformării

Activistul a făcut apel la prizonieri să lupte cu ocupanții ruși prin alte mijloace, și anume „prin informare”, în condițiile în care una dintre direcțiile luptei este „frontul informațional”. „Securitatea cibernetică este extrem de importantă”, spune Țvilîi.

Potrivit acestuia, sute de deținuți poartă în prezent un „război informațional împotriva Rusiei. Este armata noastră cibernetică”.

„În primul rând, multe dintre rudele lor sunt în Rusia sau Belarus. Deținuții îi sună și încearcă să le deschidă ochii, fiindcă accesul lor la informații este limitat. Este pur și simplu aproape imposibil să fie convinși de existența războiului declanșat de Rusia”, explică Țvilîi.

Deținuții sună rudele soldaților ruși și scriu comentarii pe net

Pe lângă apelurile către rudele lor, deținuții sună și rudele soldaților ruși ajunși prizonieri după ce s-au angajat în lupta de pe pământul ucrainean.

„Avem și o bază de date cu telefoane ale deputaților Dumei de Stat din Rusia sau ale vedetelor din showbizul rusesc”, precizează activistul pentru drepturile omului.

De asemenea, deținuții scriu comentarii în care transmit imaginea reală a ceea ce se întâmplă în Ucraina. 

„Te rugăm din suflet să nu-ți lași rudele să meargă la război”

Activistul dă exemple de mesaje care sunt lăsate pe paginile întreprinderilor rusești, ale restaurantelor și ale altor instituții din Rusia: „Te rugăm din suflet să nu-ți lași rudele să meargă la război, iar pe cei care au ajuns deja în Ucraina determină-i să se predea! Prizonierii de război nu pățesc nimic” sau „Acesta nu este războiul vostru, deschideți ochii”.

Țvilîi spune că deputații din Comitetul pentru Drepturile Omului și Ministerul pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate au determinat Ministerul Justiției să permită utilizarea telefoanelor și accesul la internet în închisori.

Servicii sau deservicii?

Totuși, nu toți șefii coloniilor penitenciare din Ucraina au aderat la această propunere.

Este necesar să ne angajăm în campanii de informare cu abilități ridicate de vorbire și copywriting. Iar absența lor nu poate decât să aducă deservicii.

Departamentului Interregional Sud-Est pentru Executarea Pedepselor Penale:

Un ofițer, în fața centrului de detenție Lukianivska, din Kiev.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Foto cu caracter ilustrativ: EPA

Urmărește-ne pe Google News