Pentru a elimina orice umbră de îndoială că legea pe care au propus-o este făcută pentru anumite persoane, cei doi parlamentari au ţinut să demonstreze faptul că de efectele ei s-ar putea bucura sute de persoane care, poate, au fost închise pe nedrept. Mai mult, prin eliberarea deţinuţilor cu pedepse mici se vor rezolva două probeleme importante:
– închisorile nu vor mai fi supra aglomerate şi
– se vor economisi sume importante care altfel ar fi fost cheltuite cu deţiniţi care pot sta şi liberi, sub strictă supraveghere.
„Nu facem o lege pentru anumite persoane, aşa cum s-ar crede. Penitenciarele sunt supra aglomerate, sunt oameni care au intrat poate nevinovaţi în închisoare sau care se pot reabilita în libertate. Nu este normal, ca românii să plătească mii de lei lunar, pentru oameni care pot sta şi liberi, sub strictă supraveghere. Nu spun că nu sunt printre aceşti oameni şi probabil mari corupţi cum le spune presa, dar nu trebuie ca pentru aceştia să sufere şi alte câteva sute de oameni, care repet se pot reabilita şi dacă nu sunt după gratii”, ne-a spus Păun.
În luna octombrie 2012, Mdădălin Voicu declara că legea nu a fost creată pentru a-l elibera pe Adrian Năstase.
„Nu ştiu dacă Adrian Năstase intră sau nu sub incidenţa acestei legi, eu fiind un om educat consider că toţi cei care se fac vinovaţi de infracţiuni, pentru faptul că sunt într-o poziţie peste mediu, cred că trebuie găsite soluţii” , declara la acea vreme Mădălin Voicu.
Prima încercare de a trece acest proiect de lege prin Parlament a eşuat, pentru că sesiunea legislativă s-a încheiat în timp ce proiectul se afla în circuitul legislativ. Iniţiatorii au depus însă din nou proiectul la cele două Camere la începutul acestei legislaturi.
Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!