Ajith Sunghay, oficialul ONU pentru drepturile omului în Gaza, le-a spus reporterilor că nu este clar exact câţi bărbaţi au fost reţinuţi de forțele israeliene, după începutul ofensivei militare din Gaza ca ripostă la atacurile sângeroase ale Hamas din 7 octombrie, dar estimează că numărul acestora se ridică la câteva mii.
„Aceştia sunt bărbaţi care au fost ţinuţi de forţele de securitate israeliene în locaţii necunoscute pentru o perioadă cuprinsă între 30 şi 55 de zile”, le-a spus Sunghay reporterilor de la Geneva, cărora li s-a adresat prin legătură video din Gaza.
El a spus că tocmai s-a întâlnit în enclava asediată cu deţinuţi eliberaţi.
„Există relatări despre bărbaţi care sunt eliberaţi ulterior, dar numai în nişte scutece, fără nicio îmbrăcăminte adecvată pe această vreme rece”, a menţionat oficialul ONU.
Armata israeliană susține că îi tratează pe deținuți respectând dreptul internațional
Biroul purtătorului de cuvânt al armatei israeliene declarase anterior că forţele israeliene operează „pentru a dezmembra capacităţile militare ale Hamas” şi pentru a salva ostaticii capturaţi de gruparea militantă palestiniană.
Deţinuţii au fost trataţi în conformitate cu dreptul internaţional şi li s-a cerut adesea să-şi predea hainele pentru a se asigura că nu poartă arme sau explozibili, a precizat biroul.
Rugat să explice mai detaliat de ce unii dintre deținuții eliberați purtau scutece, Sunghay a spus: „Nu știm exact de ce au fost îmbrăcați în scutece și trimiși afară, dar erau în mod clar vizibil șocați și chiar răvășiți când i-am întâlnit”.
Televiziunea israeliană a difuzat în decembrie imagini cu bărbaţi palestinieni din Gaza dezbrăcaţi până la lenjeria intimă.
Imaginile care au circulat şi pe reţelele de socializare au atras condamnări din partea oficialilor palestinieni, arabi şi musulmani.
La vremea respectivă, purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, a declarat că imaginile înfăţişau „bărbaţi de vârstă militară care au fost găsiți în zone pe care civilii ar fi trebuit să le evacueze cu săptămâni în urmă”.
Foto: Profimedia Images