Robert Balasz, 37 de ani, un deținut aflat în arest preventiv la Penitenciarul Gherla, a încercat să evadeze de două ori într-un interval de zece zile. Ultima oară, pe 25 iunie, a ajuns până la poarta închisorii, sărind un gard și trecând de cinci uși care în mod normal sunt acționate cu cartele de proximitate. Dintre acestea, două erau deschise în mod obișnuit, iar trei aveau defecțiuni majore și cedau la un simplu brânci.
Bărbatul a fost prins și încătușat în filtrul auto, în zona tampon de lângă Poarta 1, unde se verifică mașinile care intră sau ies din instituție.
Prins și bătut
Surse din penitenciar au povestit pentru Libertatea că a fost „recuperat” și readus în pavilionul de detenție de alți doi deținuți – „doi câini turbați”, cum sunt numiți în argou cei cu un cazier încărcat cu fapte de violență extremă. Lăsat în cameră cu aceștia, prizonierul care încercase să fugă, a fost bătut cu bestialitate. Unul dintre supraveghetori ar fi dat ordinul ca fugarul să fie pedepsit.
„L-au bătut de l-au nenorocit, iar acum încearcă să mușamalizeze toată povestea”, au povestit sursele ziarului.
Câteva ore mai târziu, deținutul a fost transferat de urgență la penitenciarul de la Aiud. De aici a fost trimis la spital cu dublă fractură la un picior și cu entorsă la glezna celuilalt. Conducerea închisorii din Gherla neagă că Robert Balasz ar fi fost maltratat, în timp ce reprezentanți ai Penitenciarului Aiud afirmă că deținutul ar fi ajuns la ei cu piciorul rupt, dar nu le-a spus că ar fi fost victima vreunei agresiuni la Gherla.
Angajații de la Gherla, nemulțumiți de condițiile de muncă
Angajații de la Gherla spun că e o rușine să ai asemenea vulnerabilități într-un penitenciar de maximă siguranță. De altfel, cu o zi înaintea celei de-a doua tentative de evadare, un schimb întreg a refuzat să intre la muncă în semn de protest.
Unul dintre motive era legat tocmai de faptul că, deși angajații au semnalat în repetate rânduri breșe de securitate cauzate de defecțiuni la ușile de acces, ce puteau fi ușor remediate, conducerea unității n-a luat nicio măsură. Altele vizau condițiile degradante de muncă și concediile restante.
În urma incidentului de la Gherla, Administrația Națională a Penitenciarelor a demarat o anchetă.
„La noi n-a fost agresat. Poate o fi făcut ceva năzbâtii pe la Aiud”
Contactat de Libertatea, directorul Penitenciarului Gherla, comisarul șef de poliție penitenciară Iulian Marin Țiple, a minimalizat incidentul. Inițial a refuzat să dea explicații. „A fost și-n presă, de fapt, mai mult pe rețelele astea de socializare, nu chiar așa abrupt cum s-a prezentat, dar ceva de maniera asta, dacă vă ajută. Adică se confirmă cele spuse, o persoană privată de libertate, care-i a doua oară când a încercat… Important e că n-a reușit să evadeze, cam asta ar fi”, a delcarat Țiple, care în cele din urmă s-a decis să spună „toată povestea”.
Directorul presupune că deținutul ar putea avea „probleme de sănătate mintală”, „o anumită cădere, din punct de vedere psihologic, mai ales că era arestat preventiv și există prezumția de nevinovăție”. Robert Balasz se afla în arest preventiv, acuzat de acte de violență domestică.
Fiind prima oară în regim de detenție, fără antecedente penale, Balasz ar fi clacat, găsește o posibilă explicație directorul penitenciarului. Tentativele de evadare ar fi fost înlesnite de un „concurs de neglijențe la doi colegi, pentru care suntem foarte supărați”.
Comisarul șef de poliție penitenciară neagă faptul că Balasz ar fi fost bătut după a doua încercare de evadare. Dacă s-a întâmplat ceva, s-a întâmplat la Aiud, insistă acesta.
„Nu știu, nu cunosc. La Gherla chiar n-a fost agresat fizic, se poate vedea pe camere, cine va solicita, Parchetul sau alte organe abilitate. Se vede fișa medicală, cum a fost prezentat spre Aiud, nu știu dacă nu o fi făcut ceva năzbâtii și pe la Aiud. Posibil să mai fi făcut ceva, că e un om care spunea că el va pleca, că nu stă în penitenciar. Că nu se poate împăca cu ideea că o instanță l-a trimis acolo”, a declarat Țiple.
„A sărit un gard în grabă și și-a rupt un picior”
Reprezentanții penitenciarului din Aiud susțin că deținutul a venit de la Gherla cu afecțiuni care au necesitat intervenția unui medic ortoped. Directorul adjunct, comisarul șef de poliție penitenciară Vlad Suhoverschi, a admis că Balasz a fost dus la spital după transferul de la Gherla. A adăugat însă că deținutul nu s-ar fi plâns că a fost bătut la Aiud și că fracturile ar fi fost cauzate de faptul că a sărit două garduri în timpul evadării.
„Nu am cunoștință despre așa ceva, să fi fost bătut sau chestiuni de genul acesta. Am încercat să aflăm cât mai multe detalii despre ce a făcut, cum a făcut. Zice că a căzut de undeva. S-a urcat pe un gard și, când a căzut, și-a rupt piciorul. Acum nu știm exact cum e arhitectura penitenciarului din Gherla. Ne-a povestit el că a sărit vreo două garduri, era urmărit de colegii noștri. A sărit în grabă și și-a rupt un picior”, a declarat Suhoverschi pentru Libertatea.
A încheiat discuția cerând ca ziarul să formuleze întrebări în scris, la care instituția va răspunde. La o săptămână distanță, ofițerul de presă al penitenciarului Aiud a răspuns la solicitarea ziarului de a afla detalii despre starea de sănătate a deținutului, spunând că „orice informație privind o persoană identificată sau identificabilă reprezintă informații cu privire la date personale, astfel informațiile solicitate se exceptează de la accesul liber al cetățenilor”.
Ziua porților deschise: „Sistemul cu cartele se mai strică”
Robert Balasz are 37 de ani și era la a doua tentativă de a evada de la Gherla, în mai puțin de două săptămâni. Prima oară a fugit după ce a beneficiat de dreptul la vizită. S-a ascuns atunci într-una din halele fostei fabrici de mobilă din incinta penitenciarului și a fost găsit după aproximativ un sfert de oră.
Zece zile mai târziu, Balasz a scăpat în timp ce era scos la plimbare. A reușit să ajungă din secția de detenție până aproape de ieșirea din penitenciar. N-ar fi trebuit să treacă de prima ușă, dar a reușit, pe traseul său, să străbată cinci căi de acces pe care în mod normal doar un purtător de cartelă de proximitate le-ar fi putut deschide.
Cum s-a putut întâmpla un fel de „Sesam, deschide-te!” într-un penitenciar de maximă siguranță? Simplu, trei dintre uși erau defecte, problemele se cunosc și au fost semnalate în repetate rânduri.
„Dacă pui mâna pe ușă și o scuturi o dată, se deschide”
Corpul de control de la ANP a descoperit nereguli grave și cu alte ocazii la Gherla. „E strigător la cer, sunt sistemele cele mai slabe, cele mai ieftine de pe piață, făcute cu firma cuiva de la București care a achiziționat pentru toate penitenciarele. Teoretic, treci numai cu cartelă, practic, dacă pui mâna pe ușă și o scuturi o dată, se deschide”, spun sursele Libertatea.
Directorul instituției admite că e posibil să existe defecțiuni la sistemul de acces pe bază de cartele, dar că asta n-ar fi o scuză, atât timp cât, în penitenciare, cheia și lacătul rămân „de încredere”.
„Ușa se închide cu cheia. Aproape toate penitenciarele mai au un sistem integrat de control acces tip cartelă, cum sunt și la unele companii private. Dar ăla e un sistem suplimentar. Ăla de obicei se mai strică, având în vedere că e vechi, dar ușile puteau fi asigurate cu cheia. În mod normal, la penitenciare se folosește cheia și lacătul, trebuie închisă ușa cu cheia”, a mai spus Țiple, care e director interimar la Gherla începând cu vara lui 2020, când a venit de la penitenciarul din Baia Mare unde fusese șef serviciu.
La doar un an de la venirea sa la Gherla, un deținut a fost găsit mort în celulă, iar alți doi s-au înjunghiat grav cu cuțite confecționate, scria publicația locală Ziarul de Cluj în 2021. În Penitenciarul Gherla ar avea loc însă multiple infracțiuni, de la evaziune fiscală la spălare de bani și mită, conform aceleiași publicații.
Sindicatul FSANP: „Gherla e la un pas de un incident critic, luarea de ostatici”
Incidentul de la Gherla a fost semnalat și de Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor. FSANP a dezvoltat subiectul și a făcut trimitere și la problemele angajaților din sistemul operativ, cei care lucrează direct cu deținuții, fie că e vorba de cei din grupa de intervenție, de supraveghetori sau de cei care asigură paza.
Sindicatul acuză condițiile „inumane” de muncă pentru aceștia.
„Polițiștii de penitenciare reclamă că își fac nevoile fiziologice în pungi, pentru că nu sunt schimbați din posturile de pază.”
Și tot sindicatul pretinde că „penitenciarul se află la un pas de un incident critic, luarea de ostatici”.
Acuzații pentru schema care le permite angajaților de la birouri pensii mai mari
În materialul postat pe site-ul sindicatului se vorbește și de o practică obișnuită a conducerii de la Gherla, de a le permite angajaților de la birouri să treacă în operativ, în ultimele 6 luni înainte de pensie. Aici ar trece pe salarii mai mari care le vor folosi pentru obținerea unor pensii mai mari.
Ca bază de calcul pentru stabilirea pensiei militare de stat se folosește media soldelor/salariilor brute, realizate în cadrul funcției de bază, timp de 6 luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie.
„Principala inechitate care îi deranjează pe polițiștii de penitenciare din sectorul operativ constă în faptul că directorul unității permite angajaților care fug de mirosul deținuților și preferă întreaga carieră aerul condiționat la birou, departe de stresul generat de munca cu infractorii, să beneficieze de un tratament preferențial înainte cu 6 luni de a se pensiona, planificându-i în posturi care generează venituri suplimentare pentru deschiderea dreptului la pensie”, reclamă FSANP.
O altă tentativă eșuată de evadare în 2019
Nimeni n-a mai fost atât de aproape să evadeze din Penitenciarul Gherla. În decembrie 2019 a mai existat o tentativă de evadare eșuată. Atunci, Niki Lupu, un deținut condamnat pe viață pentru patru crime, a săpat un tunel în zidul camerei de deținere, în spatele frigiderului. Spera să ajungă în ghena de gunoi din curtea de plimbare a deținuților. Planul său a fost dejucat de intervenția gardienilor.