Gigantul german Deutsche Bank propune ca cei care aleg să lucreze de acasă în loc să meargă la birou să plătească o taxă suplimentară de 5% din salariu, banii urmând să meargă către cei au venituri mici, iar locurile lor de muncă necesită prezență fizică, scrie Business Insider.

Un raport al băncii germane arată că cei care lucrează de acasă nu ar duce-o mai rău după aplicarea taxei, deoarece aceștia au putut face economii cu hainele, mâncarea pe care o cumpărau de regulă la birou sau cheltuielile de transport.

Banca argumentează că cei care au lucrat de acasă au beneficiat de confort și flexibilitate, astfel că taxa nu ar fi incorectă.

Domeniile în care ar urma să se aplice noua taxă sunt cele care au putut fi adaptate cel mai ușor la munca la distanță. Până acum, acestea au fost programarea, testarea jocurilor, serviciile online, call-center, bănci și operațiuni financiare, chiar și jurnalism.

Persoanele fizice autorizate și cei cu venituri mici ar trebui excluse de la aplicarea taxei, arată banca.

De asemenea, aceasta ar trebui să se aplice doar în țările unde guvernele nu au sfătuit angajatorii să apeleze la lucrul de acasă. Dacă autoritățile au cerut trecerea la telemuncă, atunci taxa ar fi injustă, mai arată Deutsche Bank.

Concomitent, dacă angajatorii nu oferă birouri permanente, atunci acestea ar trebui să achite taxa de 5%.

„Noul normal‟

„Munca de acasă va fi parte a «noului normal» mult timp după ce pandemia va trece. Noi argumentăm că muncitorii de la distanță ar trebui să plătească o taxă pentru acest privilegiu‟, a scris în raport Jim Reid, strateg în cercetare la Deutsche Bank.

Cum au lucrat de la distanță, aceștia ar fi contribuit mai puțin la infrastructura economică, însă au beneficiat în continuare de avantajele economice și sociale, argumentează banca.

Germania, campioană la telemuncă: 67% din nemți au muncit de acasă!

Munca de acasă nu este un trend specific pandemiei, dar a fost accelerată de aceasta. Potrivit raportului, între 2005 și 2018, numărul americanilor care au lucrat în mod regulat de acasă a crescut cu 173%.

Pe de altă parte, proporția din totalul forței de muncă era încă mică, fiind de 5,4%.

Însă pandemia a dus la creșterea de zece ori a acestui procent, astfel că 56% dintre americani au lucrat de acasă, potrivit raportului.

În Marea Britanie, ponderea a crescut de șapte ori, până la 47%. În Germania 67% din forța de muncă a lucrat de acasă, potrivit datelor!

Orașe părăsite

Marile companii americane de tehnologie, precum Facebook, Google sau Twitter, și-au trimis angajații să lucreze de acasă, ceea ce a dus mai departe la un adevărat „exod‟ din metropola san Francisco.

La fel s-a întâmplat și în New York sau Londra, ambele centre fiind părăsite de lucrătorii din domeniul financiar.

Un sondaj al băncii germane arată că mai bine de jumătate dintre cei care au încercat munca de acasă vor să continue în acest fel și după terminarea pandemiei.

Efectele taxei: zeci de milioane de oameni vor primi lefuri mai mari

Din aplicarea taxei de 5% vor putea fi plătiți suplimentar 3 milioane de lucrători cu slujbe prost plătite în Marea Britanie, 10 milioane în Germania și 29,2 milioane în SUA.

Din banii strânși, un britanic cu venit mic ar putea primi o mărire salarială de 2.307 de lire sterline, adică 192 de lire pe lună (214 euro).

Un neamț cu venituri mici ar putea primi anual în plus 1.538 euro, adică 128 de euro lunar.

În fine, un american prost-plătit ar urma să primească suplimentar 1.666 euro anual, echivalentul a 138 de dolari pe lună (163 de euro).

De ce merită ajutați angajații micilor firme din centrele de afaceri

Banca argumentează că taxa pe munca e acasă nu subvenționează doar afacerile fără viitor. Aceasta dă ca exemplu un magazin de sanvișuri din centrul unui oraș.

Dacă acesta nu are un viitor din cauza muncii de acasă, atunci Guvernul nu va acorda subvenții pe termen mediu pentru a sprijini această afacere. Dar oamenii care lucrează aici merită o mână de ajutor, pentru a face o nouă formațiune, de exemplu.

De asemenea, banca spune că trebuie recunoscut aportul muncitorilor esențiali care lucrează zi de zi, expunându-se riscului de a contracta boala.

Urmărește-ne pe Google News