De la începutul pandemiei, COVID-19 a ucis 3.780 de persoane și a infectat 176.000. Problemele Republicii Moldova în lupta cu COVID-19 nu se ridică doar la un bilanț sumbru, arată analiza realizată de Deutsche Welle.
Situația este mult mai complicată: țara vecină, unde România a trimisechipamente medicale de aproape 2,3 milioane de euro, nu are un guvern funcțional și niciun ban prezăvut în bugetul pe 2021 pentru achiziția de vaccinuri.
Chișinăul trebuia să primească primele doze de vaccin pe platforma COVAX încă de la începutul lunii ianuarie, însă acest lucru nu s-a întâmplat nici până acum, din cauza lipsei de interes a autorităților, pe fondul instabilității politice.
Guvernul a demisionat, refuzând să gestioneze pandemia
Pe 15 noiembrie 2020, alegerile prezidențiale au fost câștigate de Maia Sandu, un politician de orientare pro-europeană. În luna decembrie, cu câteva ore înainte să fie învestită în funcție, guvernul condus de Ion Chicu, considerat ca fiind controlat de ex-președintele pro-rus Igor Dodon, a demisionat. Executivul a refuzat să asigure interimatul, până la învestirea noului guvern.
În consecință, nu a avut cine să gestioneze pandemia și o eventuală campanie de vaccinare. „Noi ne-am documentat, am încercat să aflăm unde este ministerul cu pregătirea pentru vaccin. Ministerul este nicăieri!”, spunea președintele Maia Sandu.
Abia pe 11 ianuarie 2021, Ministerul Sănătății a prezentat, în cadrul unei conferințe, Planul național de imunizare anti-COVID-19.
La vremea respectivă, ministerul a anunțat că Moldova va primi primele doze de vaccin până la sfârșitul lunii, iar din februarie poate începe vaccinarea. Vaccinul nu a sosit însă nici până la mijlocul lunii februarie, iar noul termen este sfârșitul acestei luni, mai notează jurnaliștii DW.
Între timp, despre campania de imunizare nu mai vorbește nimeni, cu toate că pe 18 ianuarie Ministerul Sănătății a înființat un grup de comunicare privind vaccinarea, de existența căruia jurnaliștii au aflat în februarie.
Fără bani pentru vaccinuri în bugetul pe 2021
Mai mult decât atât, în bugetul pe 2021, fostul guvern nu a prevăzut nici un leu pentru achiziția de vaccinuri anti-Covid.
Pe platforma COVAX, Moldova va primi gratuit 20% din necesarul de vaccin. România a promis și ea 200.000 de doze, ceea ce înseamnă încă 3%. Totuși, pentru a întrerupe „lanțul pandemic” este nevoie ca 70% din populație să fie vaccinată într-un timp foarte scurt, avertizează specialiștii.
Fără un guvern funcțional, Moldova are două soluții: fie apelează la fondul de rezervă al guvernului pentru achiziția de vaccinuri, fie la donații din partea comunității internaționale.
Moldova a intrat în al doilea val al pandemiei, în care boala durează mai mult și evoluează mai dur. Oamenii nu respectă măsurile sanitare, luând exemplul politicienilor. Între timp, noile tulpini ale coronavirusului au pătruns deja în țară, dar statul nu are capacitatea de a le depista. Autoritățile susțin că trimit probele la un laborator din Germania, dar refuză să dea detalii cu privire la rezultate, mai notează jurnaliștii.
Sistemul medical nu mai face față suprasolicitării
În condițiile date, sistemul medical este suprasolicitat și nu face față numărului tot mai mare de pacienți.
Suntem din nou la limita capacității spitalelor de a mai primi și a îngriji pacienți. Personalul medical lucrează la limite fizice. La limită sunt și dispozitivele medicale, oxigenul și logistica.
Adrian Belîi, șeful Departamentului ATI al Institutului de Medicină Urgentă din Chișinău:
Conform datelor neoficiale, sistemul medical din Moldova activează cu un deficit de 40% din personalul specializat pentru terapie intensivă.
Specialiștii au precizat pentru DW că, pentru a acoperi acest gol, ar fi nevoie de cel puțin 20 de ani. În acest interval, nici un medic din cei care activează acum nu ar trebui să plece din sistem.