Monumentul este o coloană de oțel care avea la mijloc un segment care părea să conțină cenușă și urme osoase aparținând victimelor Holocaustului, despre care autorii spun că au fost colectate din 23 de locații din Germania, Polonia și Ucraina.
Coloana a fost amplasată în fața clădirii Reichstagului din Berlin care acum este sediul Bundestagului german. Intenția autorului nu era doar de a păstra vie amintirea victimelor nazismului, ci și de a avertiza politicienii democrați să nu coopereze cu Alternativa pentru Germania, partid pe care îl consideră de extremă dreapta.
Demersul a provocat scandal deoarece a încălcat prescripții religioase iudaice. ”Credința iudaică nu doar că nu permite incinerarea, ci în cele mai multe cazuri, nu permite nici mutarea rămășițelor pământești. Un mormânt evreiesc este etern, viață veșnică și nu-l atingi, nu tulburi liniștea morților”, a declarat Christoph Heubner de la Comitetul Internațional Auschwitz.
Totuși, o parte dintre cei care au avut ocazia să vadă monumentul cred că este o idee bună. ”Este o abordare diferită, mai dură. Totul devine mai concret pentru că poți vedea și îți poți imagina ce se găsește acolo”, a spus un trecător.
Până la urmă, cei de la ZPS și-au cerut scuze public de la supraviețuitorii Holocaustului și urmașii lor, au acoperit segmentul în care au pus inițial rămășițele, iar cenușa a fost predată Conferinței Rabinilor Ortodocși din Germania.