UPDATE ora 17.00: Bolnavii de la Păclișa vor fi retrimiși în centrul de care aparțin.

“Directorul DGASPC este acum la centru și se fac demersurile ca ei să fie duși în această după-amiază înapoi la centru. Vor fi izolați într-un pavilion separat, centrul având trei pavilioane. Acesta va fi pavilion dedicat COVID-19. Aceste persoane nu sunt compatibile cu spitalizarea. Nu pot să stea singure acolo, fără îngrijitori. Deocamdată, niciunul nu are nevoie de oxigen sau ventilatoare, nu au forme grave ale bolii”, a declarat Costel Avram, administratorul județului, pentru Libertatea.


10 pacienți și 6 îngrijitori ai Centrului de Îngrijire și Asistență Păclișa din județul Hunedoara, unde sunt îngrijite persoane cu dizabilități fizice sau psihomotorii, au fost confirmați cu coronavirus și transferați la Spitalul Județean Deva. Informația a fost confirmată de reprezentanții DSP Hunedoara pentru Libertatea.

În total, la centru locuiesc 144 de beneficiari, îngrijiți de 134 de angajați. Toate testele rezidenților au fost procesate, conform DSP Hunedoara, dar 13 dintre ele au fost ”neconcludente”, motiv pentru care vor fi reluate.

În rândul angajaților centrului, au fost procesate 62 de teste, urmând să mai sosească rezultatele a 72 de teste.

Numărul mic de psihiatri și psihologi se întoarce împotriva spitalelor

În discuții cu Libertatea, cadrele medicale de la Deva s-au plâns că nu i-au putut controla pe pacienții veniți de la Păclișa, iar unele infirmiere ar fi refuzat să se ocupe de aceștia. 

Centrul de Îngrijire și Asistență Păclișa

“Au făcut deranj mare, abia i-am stăpânit. Unul dintre ei a agresat o asistentă. I-a smuls halatul de pe ea. Sunt și ei speriați, și noi suntem speriați și revoltați. Altul a încercat să-și bage degetele în priză. Și sunt câțiva, vă dați seama că nu avem cum să îi stăpânim dacă vin zeci”, povestește un cadru medical.

Pe tura de 12 ore sunt doar un psihiatru și un neurolog. Bolnavii n-au vrut să înghită pastilele, intravenos nu le-au putut primi, pentru că infirmierele au refuzat să îi imobilizeze.

Cadru medical:

Altul spune că medicii au luat deja legătura cu conducerea medicală pentru a expune problema, iar azi ar fi avut loc o ședință pentru rezolvarea cazului.

Managerul militar: ”Nu există nicio problemă la Deva”

Constantin Vlase

Libertatea l-a contactat pe managerul Lt. Col. Constantin Vlase, venit de la Spitalul Militar Galați, unde ocupa poziția de director medical.

– Bună ziua, domnule doctor. Aș vrea să vă pun câteva întrebări referitoare la pacienții…
– Nu am timp, spuneți repede.

– … cu handicap veniți de la Păclișa, înțelegem că medicii nu…
– Ce îmi cereți mie sunt detalii confidențiale referitoare la cine sunt pacienții și de unde vin, în ce număr, nu vi le pot da. Următoarea întrebare.

– Cadre medicale ne-au spus că nu au putut fi stăpâniți. Și erau doar 8, au făcut probleme.
– Nu există nicio problemă la Deva, este un spital complet funcțional.

– Ni s-a spus că unul a agresat o asistentă, i-a tras halatul de pe ea, altul a încercat să își bage degetele în priză.
– Puteți să întrebați pacienții, pe rând, fiecare. La revedere.

”Sunt persoane care sunt învățate într-un mediu. Acel mediu le asigura confortul. Acum scoase din acel mediu, probabil că au reacții”, au spus reprezentanții DSP Hunedoara.

Când s-a început testarea la centru?

Testarea s-a făcut pe 20 aprilie pentru rezidenți și pentru angajații aflați în centru, iar pe 21 și 22 aprilie s-au testat și restul de angajați. 

În momentul de față, în centrul de la Păclișa se lucrează în ture de 14 cu 14 zile. Practic, angajații sunt în carantină la muncă timp de 14 zile, urmând ca apoi să fie înlocuiți de altă tură de angajați timp de două săptămâni. 

Centrul e organizat în trei unități diferite, administratorul uneia dintre ele fiind și el confirmat pozitiv, conform DSP Hunedoara. 

Județul Hunedoara încă nu are capacitatea proprie de testare, testele fiind trimise la Timișoara, Cluj-Napoca sau Alba-Iulia. 

 
 

Urmărește-ne pe Google News