Dexametazona, un medicament ieftin care poate deveni un bun instrument de luptă împotriva coronavirusului, s-ar putea să le sune familiar părinților ai căror copii au avut cel puțin un episod de afecțiune respiratorie acută. 

Asta pentru că la noi în țară s-a perpetuat un obicei greșit de a administra fiolele de dexametazonă sub formă de aerosoli, deși în prospectul medicamentului se precizează clar că sunt soluții injectabile. 

Această improvizație pe care o fac unii părinții, de a nebuliza dexametazona, uneori chiar la recomandarea unor pediatri, se practică pentru că medicamentul Flixotide, care se folosește de obicei în tratarea afecțiunilor respiratorii acute sub formă de aerosoli, se găsește foarte greu pe piață. 

Medicul Mihai Craiu, de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului (INSMC), a atras adesea atenția asupra acestei practici greșite și a revenit asupra ei acum, odată cu descoperirea făcută de specialiștii britanici, într-o postare pe Facebook.

Bătrâna și ieftina dexametazonă (pe cale ORALĂ!, nu pe cale inhalatorie, cum era utilizată inutil și excesiv la copilul cu tuse, înainte de era COVID-19) se pare că și-a dovedit capacitățile imunosupresive remarcabile.

Medicul Mihai Craiu:

“Cu doar 50 de lire sterline ar putea fi asigurat costul tratamentului pentru 8 pacienți având forme medii sau severe de infecție pulmonară cu noul coronavirus. Și ar putea fi salvată o viață”, mai spune pediatrul.

Acesta reamintește însă mesajul pe care îl tot repetă despre obiceiul de a administra acest medicament în mod greșit la copiii cu tuse. 

“Mesajul de luat acasă: dexametazona este un corticosteroid cu efecte foarte puternice și este destinată bolilor grave, administrată pe cale orală sau injectabilă. Nu se dă sub formă de aerosoli, nici acum și nici după pandemie”, mai spune medicul.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News